SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgali altındaki Kırım’da son bir yılda gazetecilere yönelik 98 tehdit vakası!

Rus işgali altındaki Kırım’da gazeteci ve blog yazarlarına uygulanan baskılar artmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2023 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2023 20:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgali altındaki Kırım’da son bir yılda gazetecilere yönelik 98 tehdit vakası!

Rus işgali altındaki Kırım’da son bir yılda gazeteci ve blog yazarlarına karşı 98 saldırı ve tehdit vakası kayda geçirildi.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Kıyiv’de bugün “Ukrayna’da ifade özgürlüğü: Mevcut durum ve meyden okumalar” isimli yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Etkinlikte konuşan ZMİNA İnsan Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Tetyana Peçonçık, “2022 yılında ZMİNA İnsan Hakları Merkezi, işgal altındaki Kırım Yarımadası’nda gazetecilere ve blog yazarlarına yönelik 98 saldırı ve tehdit vakası kaydetti.” şeklinde açıklama yaptı. 

İŞGALCİ YÖNETİM GAZETECİLERE BASKI UYGULUYOR

İşgal altındaki Kırım’da ana tehdit kaynağının işgalci yönetimin olduğunu belirten Peçonçık, “Gazetecilere ve blog yazarlarına yönelik en yaygın saldırı yöntemleri ise gözaltı, tutuklama, idari dava çerçevesinde verilen para cezaları ve gazetecilere yönelik başlatılan cezai kovuşturmalar.” dedi.

Bunun dışında geçen sene içinde insan hakları savunucuları; kaçırma, saldırı ve cezalandırıcı psikiyatri dahil olmak üzere gazetecilere ve blog yazarlarına yönelik 8 fiziksel saldırı vakasının kayda geçirildiğini belirtti.

RUSYA 15 KIRIMLI GAZETECİYİ ALIKOYUYOR

Bunun dışında Peçonçık, işgal altındaki Kırım ve Rusya’daki hapishanelerinde 12’si Kırım Tatarı olmak üzere 15 Kırımlı gazetecinin siyasi güdümlü davalar çerçevesinde alıkonulduğunu hatırlattı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.