SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celal: Kırım'daki baskıları ancak Yarımada'nın işgalden kurtuluşu durdurabilir

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, ortak çabaların öncelikle Ukrayna ordusunu desteklemeye, Ukrayna’nın kendi vatandaşlarını koruma ve işgal altındaki toprakları geri alma imkanlarına yönelik olması gerektiğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2024 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2024 17:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celal: Kırım'daki baskıları ancak Yarımada'nın işgalden kurtuluşu durdurabilir

Yaklaşık bir ay önce Rus esaretinden kurtulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ukrayna vatandaşlarının Rus esaretinden kurtarılmasının, işgal altındaki bölgelerde her türlü zulme son verilmesinin, Kırım Tatar halkının hak ve çıkarlarının korunmasının yalnızca Ukrayna’nın kendi toprak bütünlüğü ve egemenliği için verdiği mücadelede zafer kazanması durumunda mümkün olacağını ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından sunulan 10 maddelik Ukrayna Barış Formülü'nün Rusya’nın esir tuttuğu Ukrayna vatandaşlarının esaretten kurtarılması ile ilgili olan Barış Formülü’nün 4. Maddesi Çalışma Grubu toplantısı 30 Temmuz’da Kıyiv’de yapıldı. Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, Kanada’nın Kıyiv Büyükelçisi Natalka Cmoc ve Norveç Krallığı'nın Kıyiv Büyükelçisi Helene Sand Andresen başkanlığında düzenlenen toplantıya Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen de dahil olmak üzere farklı ülkelerin ve uluslararası örgütlerin temsilcileri katıldı.

"RUSYA ESİRLERİN SAYISINI DEVAMLI ARTIRIYOR"

Toplantıda konuşan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, “Çoğu Kırım Tatarı olmak üzere yüzlerce Kırım sakini Ukrayna vatandaşı Rus hapishanelerinde alıkonuluyorlar. Özellikle Rus işgaline karşı direnişi kırmak için 2016’de KTMM’nin faaliyetleri yasaklandı. Kırım Tatar millî hareketi aktivistleri çeşitli baskılara maruz bırakılıyorlar. Ve 2021'de Kırım Platformunun kuruluş zirvesine katıldıktan sonra, sahte suçlamalarla arkadaşlarım Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov ile birlikte ben de işgal altındaki Kırım'da kalarak Ukrayna vatandaşlarının ve devletin çıkarları doğrultusunda çalışmaya devam ettim. KTMM Başkan Yardımcısı olarak alıkonuldum.” dedi.

Birçok Kırımlı siyasi tutsağın acil tedaviye ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Celal, “Uzeyir ve Teymur Abdullayev kardeşlerin, İrına Danılovıç, Emir-Usein Kuku, Tofik Abdulgaziyev ve diğerlerinin ağır sağlık durumu büyük endişe veriyor. Cemil Gafarov ve Konstyantin Şiring olmak üzere İki Kırımlı siyasi tutsak Rus hapishanelerinde hayatını kaybetti. Ne yazık ki, Ukrayna, inanılmaz çabalarla birkaç vatandaşını Rus esaretinden kurtarmaya çalışırken, Rusya esirlerin sayısını devamlı artırıyor." ifadelerini kullandı.

KTMM Başkan Yardımcısı, Rus yetkililerin uzlaşmaz tutumu, uluslararası toplumun sesine kulak vermemesi nedeniyle, Ukrayna vatandaşlarının esaretten kurtarılması, işgal altındaki bölgelerde zulmün sona ermesi ayrıca Kırım Tatarlarının hak ve çıkarlarının korunmasının yalnızca Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için verdiği mücadelede zafer kazanması durumunda mümkün olacağını vurguladı.

"YÜZ BİNLERCE MASUM KORUMASIZ İNSANI KREMLİN’İN ELİNDE ESİR OLARAK BIRAKTIĞIMIZI ANLAMALIYIZ"

Bu nedenle Celal, ortak çabaların öncelikle Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini desteklemeye, Ukrayna’nın kendi vatandaşlarını koruma ve işgal altındaki toprakları geri alma yeteneğine, yani ortak demokratik değerlerin, insan haklarının ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik olması gerektiğini savundu.

Rusya'nın işgal altındaki Ukrayna topraklarını, özellikle Kırım'ı elinde tutmasına izin verme girişimlerinin Ukrayna vatandaşlarına yönelik baskıcı politikayı devam ettirme anlamına geldiğini belirten Celal, “Bu tür teklifleri kabul ederek, Kremlin’in yönetimi altında yüz binlerce masum korumasız insanı Kremlin’in elinde esir olarak bıraktığımızı anlamalıyız." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.