SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celal: 21 yurttaş gazeteci Rus esaretinde!

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde yaklaşık 21 Ukrayna vatandaşı yurttaş gazetecinin Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 21:24
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 22:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celal: 21 yurttaş gazeteci Rus esaretinde!

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) çalışmaları çerçevesinde düzenlenen “Ukraynalı savaş esirleri ve yasa dışı olarak alıkonulan sivillerin Rus esaretinden kurtarılması” konulu etkinlikte konuşma yaptı. Nariman Celal konuşmasında, işgalci Rus yönetiminin hak ihlallerini dünyaya duyurmaya çalışan 21 yurttaş gazetecinin şu an Rus cezaevlerinde alıkonulduğunu belirtti.

Kırım'da çok sayıda insanın kaçırıldığını ve onlara ne olduğunu hâlâ bilmediğini belirten Celal, “Aralarında dostlarım da var. Mesela Mayıs 2016’da kaçırılan Ervin İbragimov. Annesi ve babası hâlâ onu bekliyor. Serbest bırakıldığında bana, ‘Rus esaretindeyken onu hiç gören veya hakkında bir şey duyan insana denk geldin mi?’ diye sordular. Onlara ne cevap vereceğimi bilemedim.” dedi.

Nariman Celal, Rusya'nın 2014'ten bu yana Kırım’da uluslararası hukukla öngörülen tüm insan hakları ve özgürlükleri ihlal ettiğini belirtti. 

İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ YURTTAŞ GAZETECİLER TARAFINDAN DUYURULUYOR

İfade özgürlüğünün ihlal edildiği vakalara şahsen şahit olduğunu kaydeden KTMM Başkan Yardımcısı, “İnsanların alıkonması ile ilgili bazı sorunları ele almak amacıyla toplanmamızı yasaklıyorlardı. Bazı insanları Kırım'dan kovdular. Bunların arasında Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve bazı KTMM üyeleri yer alıyor. Öte yandan mesela Kırım'daki durum hakkında haber yapmak isteyen Ukraynalı gazetecilerin Kırım'a girişini de yasakladılar. Profesyonel bağımsız gazetecilerin Kırım'a erişimi kesildiğinde yurttaş gazetecilik olayı ortaya çıktı. Bunlar işgal altındaki topraklarda yaşanan hak ihlallerini dünyaya duyurma görevini üstlenen sıradan insanlar. Halihazırda Rus hapishanelerinde yaklaşık 21 yurttaş gazeteci alıkonuluyor. Çoğunu yakından tanıyorum. Gerçeği söylemek isteyen herkesin ağzını kapatma isteği Rus işgalinin ana özelliklerden biridir.” ifadelerini kullandı.

Celal, AKMP'yi Rusya tarafından alıkonulan Ukrayna vatandaşı savaş esirleri ve siyasî tutsakları serbest bırakılması konusunda elinden gelen her şeyi yapmaya davet etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.