SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM: Polonya Dışişleri Bakanının Kırım'a ilişkin önerisi kabul edilemez!

KTMM Refat Çubarov, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına verilmesi gerektiği konusundaki önerisini “alaycı ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 18:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM: Polonya Dışişleri Bakanının Kırım'a ilişkin önerisi kabul edilemez!

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına verilmesi gerektiği konusundaki önerinin tamamen kabul edilemez olduğunu belirtti.

"ULUSLARARASI HUKUKA DAYANMAYAN BİR ÖNERİ"

Kırım Haber Ajansına (QHA) konu ile ilgili açıklama yapan Çubarov, “Bu alaycı ve uluslararası hukuka dayanmayan bir öneri. Sayın Sikorsky, ‘Ukrayna devletinin egemenliğini yeniden tesis etmek ve yerli halkın Ukrayna devletinin bir parçası olarak kendi topraklarındaki haklarını yeniden tesis etmek için Kırım'ı BM mandası altına devredelim’ deseydi onu alkışlarım. Ama bu haliyle buna karşıyım. Toprağımızın, onu 1783'ten beri sömürgeleştirenlere ve 2014'te ele geçirenlere, referandum düzenlemeleri için verilmesine karşı çıkıyorum. Bunu yapamazsın.” dedi.

“ÖNERİ KABUL EDİLEMEZ VE ALAYCI”

Ayrıca, Sikorski’nin sunduğu öneriye ilişkin KTMM Başkanlık Divanı bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kırım Tatar Milli Meclisi bu tür açıklamaları kabul edilemez ve alaycı buluyor. Bunlar Ukrayna'nın ulusal çıkarlarına ya da Ukrayna'nın yerli Kırım Tatar halkının hak ve çıkarlarına uymayan açıklamalardır.

Ukrayna ulusal mevzuatına ve uluslararası hukuka göre, yalnızca Ukrayna vatandaşları ve Ukrayna mevzuatı tarafından belirlenen prosedüre uygun olarak onaylanan, Ukrayna topraklarında kalıcı veya geçici ikametlerini yasal olarak tesis etmiş kişiler Kırım'ın "yasal sakinleridir”. Bu nedenle, bir kişinin Ukrayna’ya ait Kırım'daki ikametinin yasallığını belirlemeye yönelik diğer girişimler gereksiz ve uygunsuzdur.”

Savaşın sona erdirilmesi ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasına yönelik her türlü önerinin Ukrayna'nın ulusal mevzuatına ve uluslararası hukuka dayanması gerektiğini vurgulanan açıklamada, “Kırım, geçici olarak işgal altında bulunan Ukrayna toprağıdır ve barışın tesis edilmesinin ilk adımı Rus işgalci güçlerinin Yarımada'dan çekilmesi olmalıdır. Kırım'ın geleceğine ilişkin herhangi bir konunun tartışılması yalnızca Ukrayna devletinin ve yerli Kırım Tatar halkının katılımı ve rızasıyla gerçekleşmelidir.”  denildi.

"KIRIM, BM YETKİSİ ALTINA GİREBİLİR"

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, bu sene 20.'si düzenlenen Yalta Avrupa Starteji Forumu'ndaki konuşmasında Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına girmesini önerdi. Sikorski, "Kimlerin yasal olarak ikâmet ettiğini kontrol ettikten sonra adil bir referandum hazırlamak üzere Kırım'ı BM yetkisi altına alabiliriz ve oylamayı 20 yıl erteleyebiliriz." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.