SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv'deki uluslararası Crimea Global konferansında Rus işgalindeki Kırım konuşuldu

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de dün açılışı yapılan uluslararası çaptaki "Crimea Global. Ukrayna'yı Güney Üzerinden Anlamak" konulu konferans gerçekleştirildi. Geniş katılıma sahne olan programda farklı ülkelerden çok sayıda üst düzey isim konuşma yaptı. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, konferans kapsamında Rus işgalindeki Kırım ve Rus saldırıları altındaki Ukrayna'daki güncel durumu değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2023 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2023 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv'deki uluslararası Crimea Global konferansında Rus işgalindeki Kırım konuşuldu

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de 14 Ekim 2023 tarihinde, Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen "Crimea Global (Küresel Kırım). Ukrayna'yı Güney Üzerinden Anlamak" konulu uluslararası konferansının açılışı yapıldı. Geniş çaplı konferansa; Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva ve çok syaıda dünyanın farklı yerlerinden davet edilen üst düzey yetkili katıldı. 

"UKRAYNA'YI GÜNEY ÜZERİNDEN ANLAMAK"

İki gün sürecek olan "Crimea Global. Ukrayna'yı Güney Üzerinden Anlamak" başlıklı toplantının açılış konuşmasını Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva yaptı. Taşeva konuşmasında, Ukrayna'da yaşayan farklı kesimlerin bir araya getirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Resim

"UKRAYNA, DÜNYA GENELİNDE İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDAN SONRA EN BÜYÜK SALDIRIYLA KARŞI KARŞIYA ÜLKE"

Ardından, Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada Başkanı Ruslan Stefançuk ise kürsü konuşmasında, Ukrayna'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünya genelide en büyük saldırılarla karşı karşıya gelen ülke olduğunu ifade etti. Rus saldırılarının bölgesel değil küresel bir tehdit olduğuna dikkat çeken Stefançuk, "Bazı ülkeler, Ukrayna'nın şu anda müzakere sürecine girerek küresel istikrarı yeniden tesis ederek bu çalkantılı dönemi sona erdirebileceğini varsayıyor. Ancak bu benzeri görülmemiş savaşın bölgesel bir çatışma olmadığını unutma eğilimindeler" dedi.

KIRIMOĞLU KONFERANSTA KONUŞMA YAPTI

Konferansın en önemli katılımcısı Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekilli Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ilk günün kapanışında konuşma yaptı. Kırım Tatarlarının yıllardır zulme, baskıya ve işkenceye maruz kaldığını vurgulayan Kırımoğlu, bu durumun kesinlikle kabul edilemez olduğunu dile getirdi. 

Resim

Program kapsamında "Ukrayna için Barış Planı: Rusya'nın Ukrayna'ya Karşı Tam Kapsamlı Saldırganlığının Küresel Bağlamı" konu başlığıyla panel düzenlendi. Konferansın ikinci gününde düzenlenen panelde ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun saldırıları merceğinde, çeşitli ülkelerin sömürgeci geçmişi ve bugünü, sömürgecilikten kurtulma çabaları ve niyetleri konuşuldu.

 

Öte yandan Kırım Tatar aktivist ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Ukrayna Enstitüsü Müdür Yardımcısı Alim Aliyev, Kırım Tatarlarının Rusya tarafından gördüğü zulmün tarihini anlattı. Programın devamında İran, Meksika, Hindistan ve Ukrayna'dan kadın yetkililer, kadınların savaş zamanında maruz kaldığı baskıyı tartıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.