SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv'de 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı açıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun katılımıyla 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın açılışı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv'de 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı açıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki Barış Parkı’nda, bugün Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın açılışını yaptı. Tören Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Törene Volodımır Zelenskıy ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu haricinde, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda, Letonya Başbakanı Evika Silina, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk (Stefanchuk), Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmigal), Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Ayder Rüstemov, Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Bu, birliğimizin ve adaleti yeniden tesis etme kararlılığımızın bir simgesidir. Bu çok önemli. Ve Rus işgalinin Kırım'a bir kez daha nasıl acı getirdiğini görüyoruz." dedi.

Anıtı "boyun eğmez bir iradenin sembolüdü" olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Bu bize Kırım Tatar halkının tarihindeki üç trajik dönemi hatırlatıyor; Kırım'ın 1783'te Rusya İmparatorluğu tarafından işgali, 1944 Sürgünü ve 2014’teki Rus işgali." ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise yaptığı konuşmada, Rusya’nın yüzyıllardır Kırım Tatarlarına zulüm ettiğine dikkat çekerek, “Kırım'da Kırım Tatar halkının kültürel mirasına ait tüm kalıntılar, tüm coğrafi isimler, Kırım Tatarlarını hatırlatan her şey yok edildi. Hedefin halkı tamamen yok etmek, onunla ilgili her şeyi silmek olduğu çok açık." dedi.

Anıt KTMM ve Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilciliği desteğiyle Kırım Milli Gelişim Vakfı, ASTEM Vakfı, Rinat Ahmedov Vakfı tarafından hazırlandı.

ANITTAKİ SEMBOLİZM

Anıt tasarımının zemininde, merkezinde Kırım’ın yer aldığı Ukrayna haritası bulunuyor. Anıtın ortasında, kalpteki üzüntü ve kederi simgeleyen selvi ağacı yer alıyor. Selvi ağacının kaidesi aynı zamanda Kırım’ın kültür ve geleneklerini, derin köklerine sahip halkın mirasının sembolü olan motiflerle süslenmiş bir evi temsil ediyor.

Dua için göğe doğru açılan elleri temsil eden üç demir sütun ise yardım ve adalet talebini sembolize ediyor. Sütunları oluşturan şeritler Kırım Tatarlarını sürgüne götüren yük vagonlarını temsil ediyor. Şeritlerin üzerinde Kırım Tatarlarının sürgün edildiği yerleşim yerlerinin orijinal adları yer alıyor.

Sütunların sayısı Kırım Tatarlarının tarihindeki üç trajik olayı; 1783'te Kırım'ın Rusya İmparatorluğu tarafından işgali, 1944'te Kırım Tatar halkının Sovyet yetkilileri tarafından vatanından sürgün edilmesi ve Kırım’ın 2014’teki Rus işgalini sembolize ediyor.

Kırım Tatar halkının tarihi adalet arzusunu sembolize eden tüm bu unsurlar aynı zamanda Kırım Tatar halkına vatanları Kırım'da işgalcilerden arınmış refah ve kalkınma umudu sağlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.