SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Temsilciliği: Kırım'da 16 gazeteci, Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonuluyor

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilciliği, Rusya’nın Kırım’da yasa dışı olarak alıkoyduğu siyasi tutsaklar arasında 16 gazetecinin yer aldığını hatırlattı.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2023 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Temsilciliği: Kırım'da 16 gazeteci, Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonuluyor

Bugün, Ukrayna Gazeteciler Günü kaydediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilciliği bu vesileyle yaptığı açıklamada, Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Kırımlı gazetecileri hatırlatarak; Kremlin yönetiminin, işgalin ilk günlerinden beri baskı uygulayarak yarımadadaki ifade özgürlüğünü yok ettiğini vurguladı.

İşgalci Rus yönetiminin şu anda 181 Kırımlı siyasi tutsağı alıkoyduğunu aktaran Kırım Temsilciliği, "Bunlardan 16’sı gazeteci. Dünyaya onların isimlerini hatırlatmak istiyoruz: İrına Danılovıç, Osman Arifmemetov, Oleksiy Bessarabov, Timur İbragimov, Remzi Bekirov, Vilen Temeryanov, Marlen (süleyman) Asanov, Nariman Celal, Rüstem Şeyhaliyev, Server Mustafayev, Vladislav Yesipenko, Amet Süleymanov, Asan Ahtemov, Ruslan Süleymanov, Seyran Saliyev ve Dmıtro Ştıblikov. Her biri yalnızca gerçeği anlatmaya, onu dünyaya duyurmaya devam ettiği için yasa dışı olarak mahkum edildi" ifadelerini kullandı.

100'DEN FAZLA MEDYA ÇALIŞANI KIRIM'I TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Açıklamada, Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği ilk günden beri gazeteci ve blog yazarlarını kaçırarak ve onları kovuşturarak, bu kişilere baskı uyguladığını kaydetti. Rusya'nın kurmaca davalar eliyle, yarımadadaki ifade özgürlüğünü yok ettiğine dikkat çekildi. 100’den fazla medya çalışanının ve 10 haber ajansının işgalden sonra Kırım’ı terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Kırım’ı terk etmek zorunda kalan haber ajanslarının arasında Kırım Haber Ajansı da yer alıyor.

İşgalci yönetimin bu eylemlerini kınayan temsilcilik, yasa dışı olarak alıkonulan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.