SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırım Tatarlarında koku çıkarma adeti

Kırım Haber Ajansı, Kırım Tatar halkının önemli geleneklerden olan "koku çıkarma adetini" mercek altına aldı. Ankara Kırım Derneği Genel Merkezinde faaliyet gösteren Qalaqay Kırım Tatar Mutfağı Aşçısı Sema Sunel Şilit koku çıkarma adetini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2023 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2023 19:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarlarında koku çıkarma adeti

Kırım Haber Ajansı (QHA), Kırım Tatarlarının bayram geleneğinin bir parçası olan koku çıkarma adetinin ayrıntılarını, Kırım Derneği Genel Merkezinde faaliyet gösteren Qalaqay Kırım Tatar Mutfağı Aşçısı Sema Sunel Şilit'e sordu.

Kırım Tatarlarının yüzyıllardır devam ettirdiği adetlerinden koku çıkarma; bayram, kandil, cenaze, düğün gibi önemli günlerde birbirinden meşhur ve lezzetli Kırım Tatar aşlarının kızartılması ile gerçekleştiriliyor.

KIRIM TATARLARINDA KOKU ÇIKARMA ADETİ

Özellikle kandil akşamları ve dini bayramların öncesinde yerine getirilen bu adette asıl amaç; insanların sevdikleriyle, komşularıyla paylaşımı, beraberliği, kaynaşmayı ve dostluğu artırmak.
Kırım Derneği Genel Merkezinde faaliyet gösteren Qalaqay Kırım Tatar Mutfağı Aşçısı Sema Sunel Şilit, Kırım Tatarlarının kadim adetini bizlere aktarırken hazırlanan geleneksel aşlar arasında çibörek, un helvası, ulkum, keşmeşe gibi lezzetlerin yer alabileceğini söylüyor.

Bir nevi haberleşme, kaynaşma vesilesi olan bu ritüelde, kızartılmış hamur işleri komşulara ikram ediliyor. Ortak yenilen Kırım Tatar aşları vesilesiyle, ikram sahiplerinin ölmüşlerinin ruhlarına dualar okunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.