SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Ruslan Nagayev'in sağlık durumu kritik seviyede!

Kırım Tatar siyasi tutsak Ruslan Nagayev’in kızı Sevil Nagayev, Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı açıklamada, Rus hapishanesinde bulunan babasının yaşadığı böbrek sorunları nedeniyle durumun kritik olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2024 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Ruslan Nagayev'in sağlık durumu kritik seviyede!

Rus işgali altındaki Kırım'da, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" çerçevesinde mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Ruslan Nagayev'in kızı Sevil Nagayev Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın yasa dışı olarak alıkoyduğu Kırım Tatar siyasi tutsağın kızı Sevil Nagayev, 60 yaşındaki babasının böbrek sorunları nedeniyle durumun kritik olduğunu belirtti.

SEVİL NAGAYEV: KENDİSİYLE İLETİŞİME GEÇEMİYORUM

Sevil Nagayev QHA'ya yaptığı açıklamada, bir avukat aracılığıyla Ruslan'ın muayene edilmesi için cezaevine ultrason cihazı olan bir doktor getirmeyi başardıklarını söyledi.

Babasının ürolitiyazis hastası olduğunu ve böbreklerinin ağrıdığını söyleyen Sevil Nagayev, "Ultrason çektirdi ve doktor şiddetli iltihaplanma tespit etti. Ona bir tedavi reçetesi yazdı ancak sadece bir gün sonra babamın ağrıları daha da kötüleşti. Bir cerrah tarafından muayene edilmek üzere Verkhnouralsk'taki bir hastaneye götürüldü. Nesi olduğunu bilmiyorum. Kendisiyle iletişime geçemiyorum. Belki de babamın ameliyat olması gerekiyordur." şeklinde konuştu.

RUSLAN NAGAYEV'İM TIBBİ İHTİYAÇLARI KARŞILANMADI

Kırım Tatar siyasi tutsak Ruslan Nagayev’in avukatı Yevgen Goroşko, daha önce yaptığı açıklamada siyasi tutsağın tıbbi yardım talebinde bulunduğunu ancak talebinin dikkate alınmadığını açıklamıştı.

Yine siyasi tutsağın eşi geçmişte yaptığı açıklamada, Nagayev’in tansiyon hastası olduğunu, böbreklerinden ağrı çektiğini ancak cezaevinde tedavi edilmediğini bildirmişti.

KIRIM TATARLARI AĞIR TAKİBAT ALTINDA

Rus işgal güçleri, 10 Haziran 2019 sabahı Aluşta, Karasupazar ve Akmescit bölgelerinde Kırım Tatarlarının evlerine yasa dışı baskın düzenledi. Baskınlar sonrasında Eskender Süleymanov, Ayder Cepparov, Riza Omerov, Enver Omerov, Ruslan Mesutov, Lenur Halilov, Ruslan Nagayev, Eldar Kantemirov gözaltına alındı.

Ayrıca, 9 Haziran 2019’u 10 Haziran 2019’a bağlayan gece, mahkeme duruşmasına katılmak üzere Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde giden Kırım Tatar siyasi tutsakların akrabalarının bulunduğu bir araç, Kerç Köprüsü’ne giriş yaptığı sırada işgalci güçler tarafından durduruldu. Bunun sonucunda, Kırım Tatar siyasi tutsak Rüstem İsmailov’un kayınpederi Eskender Omerov alıkonuldu.

Ocak 2021'de  Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlar siyasi tutsaklar Enver Omerov'u 18 yıl, Ayder Cepparov'u 17 yıl ve Riza Omerov'u 13 yıl hapis cezasına mahkûm etti.

Öte yandan Rus mahkemesi Ağustos 2021’de Lenur Halilov, Ruslan Nagayev, Ruslan Mesutov ve Eldar Kantimirov hakkında aldığı kararları açıkladı. Karara göre; Lenur Halilov 18 yıl, Ruslan Mesutov 18 yıl, Ruslan Nagayev 13 yıl, Eldar Kantemirov 12 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.