SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'daki Kırım Tatarlarından Türkiye'deki depremzedeler için yardım seferberliği

İşgal altında bulunan Kırım'daki Kırım Tatarları, Türkiye'deki depremzedeler için yardım seferberliği başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2023 23:22
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2023 02:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'daki Kırım Tatarlarından Türkiye'deki depremzedeler için yardım seferberliği

2014 yılından bu yana Rus işgali altında bulunan Kırım'daki Kırım Tatar halkı, deprem felaketi ile sarsılan Türkiye'yi unutmadı. Kırım Tatarları, Türkiye’deki depremlerden etkilenen insanlara yardım eli uzatmak için kampanya başlattı.

KIRIM'DAN TÜRKİYE'DEKİ DEPREMZEDELER İÇİN YARDIM ELİ

İşgal altındaki Kırım'da Türkiye'deki depremzedeler için düzenlenen yardım kampanyalarından birinin organizasyonunda yer alan Kırım Tatarı Gülsüm Nemetullayeva konuya ilişkin Kırım Haber Ajansına konuştu. Nemetullayeva'nın aktardığı bilgiye göre şu ana kadar kampanya kapsamında Türkiye'deki depremzedeler için 4 tırlık malzemenin satın alınabileceği miktar toplandı ve toplanmaya devam ediyor.

Gülsüm Nemetullayeva, başlattıkları yardım kampanyasının, Kırım'ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Antalya'da yaşamaya başlayan bir Kırım Tatarı kadının kendisini aramasının ardından düzenlendiğini belirtti.

Toplanan paralar ile Antalya'da yaşayan Kırım Tatarı Aliye Nasurova aracılığıyla Türkiye'de ihtiyaç malzemeleri satın alınarak deprem bölgelerine gönderilmek üzere bir hazırlanıyor. İnsani yardımların arasında depremzedeler için gıda, ev eşyası, hijyen ürünleri ve tıbbi eşyalar gibi ihtiyaç malzemeleri bulunuyor.

Nemetullayeva, söz konusu yardım koordinasyonunu Türkiye'den "Çok şefkatli bir kız. Güzel bir ailesi var. O bir Kırım Tatarı, bir Kırım kadını. Kırım'ın işgalinin ardından Antalya'ya taşınan Kırım Tatarı"  dediği Aliye Nasurova'nın sağladığını belirtti. 

Gülsüm Nemetullayeva, deprem sonrası Nasurova'nın kendisi ile yardım kampanyası için iletişim kurmasının ardından, kampanyayı duyurmak için sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptığını söyledi. Nemetullayeva sosyal medya hesabındaki paylaşımına ilişkin, "Bir yazı yayınladık, Kırım'da oldukça yetkin kişiler cevap verdi, gazeteciler cevap verdi. Yayınlanmaya başladılar, güçlenmeye başladı" ifadesini kullandı.

Nemetullayeva, toplanan bağışlar Antalya'daki Aliye Nasurova'ya gönderildikten sonra yardım koordinasyonunun nasıl sağlandığını da anlattı. Nemetullayeva, "(Nasurova) Orada ikametgahına küçük bir gönüllülük merkezi kurdu. Bana videolar gönderiyor, tüm bu yardımları nasıl yaptıklarını, her şeyin nasıl gerçekleştiğini anlatan görüntüler. Oradaki gönüllü kadınların eşleri, alışveriş merkezlerine gidip alınanların hepsini bu depoya getiriyor. Ürünlerin toplandığı depo, hijyen kuralları bakımından uygun bir depo" dedi.

Gülsüm Nemetullayeva, Nasurova'nın temin edilen yardım malzemelerinin merkezde toplanmasının ardından fotoğraflarını çektiğini ve yardımların listelerini gönderdiğini kaydetti.

Nemetullayeva, koordinesinde yer aldığı yardım kampanyasının yanı sıra Kırım'dan çeşitli organizasyon ve koordinasyonlarla da Türkiye’deki depremzedelere insani yardımlar ulaştırılmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

DEPREM BÖLGESİNDE CAN KAYBI VE YARALI SAYISI ARTIYOR

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla toplam 2 bin 412 deprem yaşandığını bildirdi. Deprem bölgesinde 233 bin 320 personel ile 12 bin 322 araç ve iş makinası görev yapıyor.

Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi (SAKOM) 12 Şubat saat 15.55 itibarıyla 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Deprem bölgesinden 147 bin 934 kişi de diğer illere tahliye edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.