SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da düzmece davalar çerçevesinde 16 gazeteci alıkonuluyor

Rus işgali altındaki Kırım’da işgalci yönetim tarafından kurgulanan düzmece davalar çerçevesinde 13'ü Kırım Tatarı olmak üzere toplamda 16 Kırımlı gazeteci alıkonuluyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2023 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da düzmece davalar çerçevesinde 16 gazeteci alıkonuluyor

İşgalin ilk günlerinden beri Kremlin yönetimi Kırım’da ifade özgürlüğünü yok etme ve bağımsız basını susturma politikasını yürütüyor. Bu politika çerçevesinde Rus işgali altındaki Kırım’da, en az 16 gazeteci düzmece davalar çerçevesinde alıkonuldu. Ukrinform basın merkezinde dün “Vladislav Yesipenko ve diğer Kırımlı gazetecileri nasıl kurtarabiliriz?” başlıklı basın konferansı gerçekleşti. Basın konferansında insan hakları savunucuları, Rus işgal altındaki Kırım’daki ifade özgürlüğü durumunu ele aldı.

13'Ü KIRIM TATARI TOPLAMDA 16 KIRIMLI GAZETECİ YASA DIŞI OLARAK ALIKONULUYOR

Toplantıda konuşan Kırım İnsan Hakları Grubu Olga Skripnik, "Halihazırda en az 16 Kırımlı gazeteci düzmece davalar çerçevesinde alıkonuluyor. Bu sayı arkasında gerçek insanlar, aileler, eşler ve çocuklar var. Bu aileler sürekli acı çekiyor" dedi.

İnsan hakları savunucusu işgalcilerce alıkonulan gazetecilerin isimlerinin listesini okudu. Buna göre Kırım’da; Oleksiy Bessarabov, Vladislav Yesipenko, Seyran Saliyev, Marlen Ametov, Timur İbraimov, Server Mustafayev, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Ruslan Süleymanov, Rüstem Şeyhaliyev, Amet Süleymanov, Asan Ahtemov, İrına Danılovıç, Vilen Temiryanov, Ernest Ametov ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal olmak üzere 16 Kırımlı gazeteci yasa dışı olarak alıkonuluyor. Alıkonulan gazetecilerin 13'ü Kırım Tatarı.

İŞGALCİLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KASITLI OLARAK YOK ETTİ

İşgalcilerin Kırım'da ifade özgürlüğünü kasıtlı olarak yok ettiğine dikkat çeken Skripnik, "Kırım’ı işgal ettiği 2014 yılından bu yana, Rusya'nın net bir hedefi vardı: ifade özgürlüğünü yok etmek ve yarımadanın bilgi alanını mümkün olduğunca gasp etmek. Böylece yerel sakinler, gerçekte olup bitenlerini bilmeyecek ve sadece Rus propagandasının söylediği şeyleri dinleyecektir" dedi.

İnsan hakları savunucusu işgalcilerin Kırım’da kullandığı yöntemleri 2022’de işgal ettiği Herson ve Zaporijjya bölgelerinde daha sert bir şekilde uygulamaya başladığını kaydederek; bu bölgelerde baskılara uğrayan kişilerin net sayısının hala belli olmadığını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.