SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde en az 18 kişiyi mahkum etti

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, geçen 9 yılda sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde en az 18 kişiyi mahkum etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2023 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2023 10:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde en az 18 kişiyi mahkum etti

Rusya'nın Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimini başlattığı 24 Şubat 2022’den sonra Kırım'da işgalciler, Kırım Tatarlarına ve işgale karşı çıkan Ukraynalılara yönelik baskılara hız verdi.

Kırım Tatarlarını ve işgale karşı çıkan Ukraynalıları cezalandırmak isteyen işgalciler, bir dizi düzmece dava kurguladı. Sözde Numan Çelebicihan Taburu davası da bunlardan birisi. İşgalci mahkemeler, bu düzmece dava çerçevesinde en az 18 kişiyi mahkum etti.

KrımSOS insan hakları örgütü, Rusya'nın Kırım’ı işgal ettiği 2014’ten bu yana en az 18 kişinin işgalciler tarafından kurgulanan sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde mahkum edildiğini bildirdi. Bunlardan dördünün 2023’te "yargılandığı" belirtildi.

İŞGALCİLER, DAVAYI DAHA ÇOK KIRIM TATARINI KOVUŞTURMAK İÇİN KULLANIYOR

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, Kırım’ın Kremlin kontrolündeki yönetiminin, sözde Numan Çelebicihan Taburu davasını işgale karşı çıkan Kırımlıları bastırmak ve onlara zulmetmek için kullandığını vurguladı. Yaroşenko, “Taburda yer alma suçlaması sayesinde, daha geniş kategoride Kırım Tatarlarına suçlama yöneltilebilir. Bu dava söz konusu olduğunda, çok daha az kanıta ihtiyaçları oluyor" dedi.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR?

Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur resmi olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi uzun süredir kullanarak Kırımlıları kovuşturuyor. 

RUSYA, TABURU "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIDI

Rusya Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasından sonra işgalciler, 10’dan fazla kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu.

İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.