SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray'daki Altın Oda'yı yok etti!

Kırım’daki Rus işgalci yönetimi, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’da sözde restorasyon adı altında yürüttüğü tahribatı sürdürüyor. İşgalcilerin bu sefer Hansaray’daki Altın Oda’yı hedef aldığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2022 19:34
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2022 11:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray'daki Altın Oda'yı yok etti!

Rus işgalci yönetiminin, Bahçesaray Hansaray’da başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği yok olmaya yüz tuttu. Rus işgalci yönetiminin, 2016 yılında başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu Hansaray’daki yapılar tek tek tarihi değerini kaybediyor. 

“İŞGALCİLER HANSARAY’DAKİ ALTIN ODA’YI YOK ETTİ”

Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkının eski Müdürü Elmira Ablâlimova, Kırım’ın işgalci yönetiminin Hansaray’daki Altın Oda’yı söktüğünü bildirdi. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Altın Oda’nın resimlerini paylaşan Ablalimova, “Dün bana Bahçesaray’dan resimler ulaştı ve ben hala kendime gelemiyorum. Öfke ve güçsüzlük kalbimi acıtıyor, bu bir sondur… Onlar Kırım Giray Han’ın Altın Odası’nı yok etti: çatı, vitray pencereleri söktüler!.. Tarihi mimari anıt Hansaray, yeni inşa edilen binaya dönüştürülüyor ” ifadelerini kullandı.

İşgalcilerin kültürel varlıklara karşı işlediği suçlarının ulusal ve uluslararası duyurulması gerektiğini vurgulayan Elmira Ablâlimova, Ukrayna Kültür Bakanlığını konu ile ilgili açıklama yapma ve bu açıklamayı ilgili uluslararası örgütlerine ulaştırma çağrısında bulundu.

İŞGALCİ RUSYA’NIN HANSARAY’I TAHRİBATI SÜRÜYOR: KÜLTÜREL SOYKIRIM!

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Rusya’nın bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği görülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.