SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Kırım'da tarihi Kara Hoca Taş Haritası'nı yok ediyor!

İşgalci Rusya, 9 yıldır işgal altında tuttuğu Kırım'da, yarımadanın doğal ve tarihi yapısını tahrip etmekten geri durmadı. Son olarak, Kırım'ın eşsiz yapılarından olan tarihi Kara Hoca Taş Haritası kalıntılarının işgalciler tarafından tahrip edildiği belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2023 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2023 19:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Kırım'da tarihi Kara Hoca Taş Haritası'nı yok ediyor!

Rus işgalindeki Kırım'ın önemli tarihi eserlerinden olan Kara Hoca Taş Haritası'nın tahrip edildiği öğrenildi.

İşgalciler, Kırım'da 1977’de keşfedilen neolitik petrogliflerin bulunduğu tarihi eserlerin, güya tarım çalışmaları nedeniyle zarar gördüğünü ileri sürüldü.

Kırım Reentegrasyon Birliği (Association of Reintegration of Crimea), eşsiz taş haritasının zarar görmesi hakkındaki gerçeğin bundan farklı olduğunu kaydetti. İşgalcilerin, Akyar (Sivastopol) ile Armanpazarı (Armyansk) arasında Ukrayna'nın taarruzuna karşı tahkimat yaptığı sırada anıtı tahrip ettiği öğrenildi.

Kırım Reentegrasyon Birliği konuya ilişkin, "İşgalcilerin propaganda medyasına göre sözde tarım işi yapmak için ama gerçekte tahkimat kurulması için 1977'de keşfedilen eşsiz taş haritası tahrip ediliyor" açıklamasını yaptı.

KARA HOCA TAŞ HARİTASI

Büyüklüğü 60 metreyi bulan Kara Hoca Taş Haritası hakkında yapılan araştırmalar, devrin insanlarının gökyüzü ve uzaya dair gözlemlerini bu taşlara işlediğini gösterdi.

Adını, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'ndan sonra yıkılan Kırım Tatar köyünden alan tarihi kalıntılar hakkındaki araştırmalar,  1999 yılında başladı. Uzman arkeologlar taş haritası için, "Kompozisyon, yıldızlı gökyüzünün bir haritasına ve gökyüzündeki uzak ışıkların yollarına benziyor. Önümüzde, belirli takvimsel astronomik fikirler, tarım ve çobanlar kültü ile ilişkili benzersiz bir bozkır kutsal alanı olduğu açıktır" açıklamasını yapmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.