SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler Kırım’da siyasi tutsakları savunan 4 avukatın lisansını iptal etti

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, işgalci Rus yönetiminin 2014’ten bu yana Kırım’da bağımsız avukatlara uyguladığı baskılara dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler Kırım’da siyasi tutsakları savunan 4 avukatın lisansını iptal etti

Rus işgali altındaki Kırım'da, işgalcilerin baskılarına maruz kalan Ukrain ve Kırım Tatar siyasi tutsakları savunan avukatlara sık sık baskı uygulanıyor. Rusya, Kırım’ı işgal ettiği 2014 yılından bu yana, işgalci yönetimin baskılarına maruz kalan Ukrain ve Kırım Tatar siyasi tutsakları savunan 4 bağımsız avukatının avukatlık lisansı iptal etti.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 22 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, “İşgal dönemi boyunca Ruslar; Lilya Gemeci, Rüstem Kamilev, Nazim Şeymambetov ve Aleksey Ladin olmak üzere 4 Kırımlı avukatının lisansını iptal etti.” denildi. Ayrıca açıklamada Kırım’daki işgalci yönetimin; arama yaparak, alıkoyarak, tutuklama ve para cezası vererek bağımsız avukatlara baskı uyguladığına dikkat çekildi.

Açıklamada, Kırım’daki sözde mahkemenin 2018’de Kırım Tatar avukat Emil Kurbedinov’un ofisinde arama yaparak bilgisayar ve telefonlarına el koyduğu, ardından avukatın 10 gün tutuklama cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. 2024’te ise işgalci mahkeme Emil Kurbedinov hakkında para cezası verdi.

Avukat Edem Semedlayev, 2021 yılında 12 gün tutuklama cezasına, 2022’de ise 75 bin ruble para cezasına çarptırıldı.

2022 yılında ayrıca avukatlar Nazim Şeyhmambetov, Aydet Azamatov ve Emine Avamileva alıkonuldu. Ardından işgalci mahkeme; Nazim Şeyhmambetov hakkında 8 gün hapis cezası, 28 Mayıs’ta ise avukat Ayder Azamatov hakkında 8 gün ve avukat Emine Avamileva hakkında 5 gün hapis cezası kararı aldı.

Ekim 2023’te Rus işgal güçleri avukat Aleksey Ladin’i alıkoydu. Daha sonra Ladin hakkında 14 gün tutuklama ve para cezası kararı alındı.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi tüm bu eylemlerin avukatların müvekkillerine zarar verdiğine dikkat çekerek, “Kırım Tatar Kaynak Merkezi, işgalci yönetimin yerli Kırım Tatar halkına yönelik ayrımcı politikasının bir parçası olan Rus işgal güçlerinin bu yasa dışı eylemlerini şiddetle kınıyor. Çünkü tüm bu avukatlar, yerli Kırım Tatar halkının temsilcileridir ve çoğunluğu Kırım Tatarı olan siyasi tutsakların haklarını aktif olarak savunuyorlar.” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.