SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler alıkoydukları Kırım Tatarlarını savaşa göndermek istiyor!

Rus işgali altındaki Kırım’ın Akmescit kentinde dün mahkeme önünde 23 Kırım Tatarı alıkonuldu. İşgalciler karakola getirilen Kırım Tatarlarını cepheye göndermek için askere çağırma celplerini dayattı.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2023 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2023 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler alıkoydukları Kırım Tatarlarını savaşa göndermek istiyor!

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik baskılar devam ediyor. İşgalcilerce alıkonulan 3 Kırım Tatarına destek vermek için, dün sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesine gelen 23 Kırım Tatarı da alıkonuldu. 23 Kırım Tatarının gece gözaltı merkezinde geçirdi. Gözaltı merkezinde Kırım Tatarlarına askere çağırma celplerinin dağıtıldığı bildirildi.

Avukat Edem Semedlayev, sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi önünde alıkonulan Kırım Tatarlarına askere çağırma celpleri dayatıldığını aktardı. Avukat, Kırım Tatarları sözde polis karakoluna getirildikten kısa süre sonra güya belgeleri kontrol etmek bahanesiyle karakola askeri komiserin geldiğini anlattı. Askeri komiserin alıkonulan her Kırım Tatarına celp kağıdı verdiği belirtildi.

Askere çağırma celp kağıtlarının alıkonulan Kırım Tatarlarına dayatılmasını değerlendiren avukat Lilya Gemeci, işgalcilerin Kırım Tatarlarının birbirlerine destek vermesini engellemek ve insanları korkutmak amacıyla baskı uyguladıklarına dikkat çekerek, “Bunun, destek vermek için mahkemeye gelen herkese yönelik bir gözdağı, baskı ve ayrımcı bir yaklaşım olduğuna inanıyoruz." dedi.

İŞGAL GÜÇLERİ TOPLU BASKIN YAPTI

Rus işgal güçleri 24 Ağustos sabahın erken saatlerinde Bahçesaray’da yaşayan bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenledi. Evlerinde yapılan aramalardan sonra Amethan Umerov, Seydamet Mustafayev, Ruslan Asanov, Abdulmecit Seytumerov, Eldar Yakubov, Remzi Nimetulayev olmak üzere 6 Kırım Tatarı alıkonuldu.  

Aynı gün alıkonulan Kırım Tatarlarından 3’ü; Amethan Umerov, Ruslan Asanov, Remzi Nimetulayev Kremlin’e bağlı kukla mahkemenin kararıyla tutuklandı. 

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN SAYISI ARTIYOR

Kırım Tatarları Seydamet Mustafayev, Abdulmecit Seytumerov, Eldar Yakubov ise dün mahkemeye çıkarıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı aldı. Sözde mahkemenin kararına göre 31 Ekim 2023 tarihine kadar tutuklu kalacak.

DESTEK İÇİN GELENLER ALIKONULDU

3 Kırım Tatarına destek vermek için sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi önünde toplanan 23 Kırım Tatarı da alıkonuldu. Alıkonulanların arasında haklarında tutuklama kararı çıkartılan Kırım Tatarlarının akrabaları, yakınları ve aktivistler bulunuyor. İşgalciler, mahkemeye gelenleri alıkoyarken bir Kırım Tatarını da darp etti.

RUSYA KIRIM TATARLARI UKRAYNA’YA KARŞI SAVAŞMAYA ZORLUYOR

Rusya açtığı savaşta büyük kayıplar verdikten sonra Ukrayna’ya gönderecek asker bulamadı ardından seferberlik ilan etmek zorunda kaldı. Eylül 2022’de yapılan seferberlik ilanı ardından Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi yarımadada askere çağırma celpleri dağıtmaya başlattı. Kırım’da dağıtılan celplerin yüzde 80’inin Kırım Tatarlarının adına çıkarıldığı bildirilmişti.

KTMM, Ukrayna yetkilileri, insan hakları örgütleri yaptıkları açıklamalarda, Kırım’ın sözde yönetimi Kremlin tarafından ilan edilen seferberliği, Kırım Tatar halkını yok etme aracı olarak kullandığına dikkat çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.