SON DAKİKA
Hava Durumu

Hansaray UNESCO Listesi'ne dahil edilemeyecek: Rusya özgünlüğünü yok etti!

Kırım Tatar tarihçi Gülnara Abdulayeva, Rusya'nın Hansaray'a verdiği zarar nedeniyle Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilemeyeceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2024 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2024 18:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hansaray UNESCO Listesi'ne dahil edilemeyecek: Rusya özgünlüğünü yok etti!

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde yönetimi tarafından, restorasyon adı altında tahrip edilen; Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray, tarihi özgünlüğünü yitirdiği için artık UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilemeyecek.

Kırım Tatar tarihçi Gülnara Abdulayeva, Ukrinform haber ajansına verdiği röportajda, Rus işgalcilerin kasıtlı olarak Hansaray’ın özgünlüğünü yok ettiğini belirterek, “Kırım Tatarlarının kültürel mirası hakkında konuşacak olursak, 1944’ten sonra elimizde çok az şey kaldı ancak şu an kalan şeyler de tahrip ediliyor. Daha doğrusu planlı bir şekilde yok ediliyorlar. Kırım Tatarlarının Kırım topraklarındaki tarihi ve genetik hafızasını siliyorlar. Örneğin Hansaray’ı kaybediyoruz. Binanın özgünlüğü bozulduğu için Hansaray artık UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilemez.” dedi.

"FARKLI ÜLKELERİN RETORE ETME DENEYİMİNDEN FAYDALANMAK GEREKECEK"

Kırım işgalden kurtarıldıktan sonra, Ukrayna'nın tarihi anıtların restorasyonu konusunda dünya deneyiminden faydalanması gerekeceğini belirten tarihçi, “Dünyada tarihi anıtları yeniden restore etme deneyimi mevcut. Örneğin, Varşova savaş sırasında tamamen yok edilmişti ve daha sonra yeniden inşa edildi. Aynı şeyin Kırım'da da olacağını düşünüyorum. Orayı restore edeceğiz ama çok büyük çaplı bir yıkımla karşı karşıya kalacağımız gerçeğine hazırlıklı olmalıyız.” şeklinde konuştu.

HANSARAY TEHDİT ALTINDA!

RUSYA, KIRIM TATARLARININ KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR

Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya, Yarımada'daki kültür mirasını çalmaya ve yok etmeye başladı. 2016'da başlatılan sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat, zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.  

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. İşgalci Rusya’nın bölgedeki diğer tarihi Türk izlerini silme yönünde kastlı bir politika izlediği düşünülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.