SON DAKİKA
Hava Durumu

Google Çeviri'de Kırım Tatarca tercüme başladı

Google Çeviri’ye Kırım Tatar dili dahil 110 dil daha eklendi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 10:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Google Çeviri'de Kırım Tatarca tercüme başladı

Google Çeviri’ye (Google Translate) 110 yeni dil desteği eklendi. Platforma eklenen diller arasında Kırım Tatar dili de yer alıyor.

Google şirketinden 27 Haziran'da yapılan resmî açıklamada Google Çeviri’nin artık 110 ek dili desteklediği aktarıldı. Bu güncellemeden önce Google Çeviri 133 dili destekliyordu. Dolayısıyla son güncellemeyle birlikte hizmetin dil desteği bir anda yüzde 82 civarında artmış oldu.

Google, şirketin PaLM 2 yapay zekâ dil modelinin, Google Çeviri’nin bu yeni dilleri öğrenmesine yardımcı olduğunu açıkladı.

UKRAYNA’DAN KIRIM TATAR DİLİNİ GOOGLE ÇEVİRİ’YE EKLENME TEKLİFİ

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, 2020 yılında Google şirketine başvurarak Google Çeviri uygulamasına Kırım Tatar dilinin dahil edilmesini istemişti.

Gönderilen mektupta, Ukrayna'nın yerli halklarından birinin dili olan Kırım Tatar dilinin ülkenin kimlik ve etnokültürel bütünlüğünün ayrılmaz bir unsuru olduğu kaydedilerek; Kırım Tatar dilinin Google Çeviri hizmetine dahil edilmesinin Kırım Tatarca konuşan insanların sayısını artırmaya yardımcı olacağı, dilin kullanım alanlarının genişletilmesi için uygun koşullar sağlayacağı ve diğer etnik grupları Kırım Tatar dilini öğrenmeye teşvik edeceği vurgulanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.