SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Kırım'ın yaklaşan kurtuluşu, Kırım Tatar halkının statüsüne ilişkin yasanın kabul edilmesini teşvik edecektir

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, “Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” başlıklı yasa tasarısının, Ukrayna'da 20 Ocak’ta kaydedilen Kırım Günü'ne kadar parlamentoya sunulmasının mümkün olamayacağını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2024 09:35
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2024 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Kırım'ın yaklaşan kurtuluşu, Kırım Tatar halkının statüsüne ilişkin yasanın kabul edilmesini teşvik edecektir

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım’ın işgalden kurtuluş gününün yaklaşmasının Ukrayna’da “Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” başlıklı yasanın kabulünü hızlandıracağını ifade etti.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kıyiv’de, 11 Ocak’ta düzenlenen "Kırımlı Askerler" adlı belgesel filminin tanıtım etkinliğinde “Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” başlıklı yasa tasarısının hazırlık sürecini değerlendirdi.  Çubarov, "Kırım'ın yaklaşan kurtuluşu, onun (“Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” yasa tasarısının) kabulünü daha çok teşvik edecektir" dedi.

KTMM Başkanına göre, Ukrayna Parlamentosu şu anda daha acil önceliklere sahip olduğu için yasa tasarısının Ukrayna'da 20 Ocak’ta kaydedilen Kırım Günü'ne kadar parlamentoya sunulması mümkün olmayacak.

"DEVLETİ GÜÇLENDİRECEK MİLLİ-BÖLGESEL ÖZERKLİĞE İHTİYACIMIZ VAR"

Öte yandan Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Yerli Halklar Yasası'nın uygulamaya konulması ve ilgili değişikliklerin Ukrayna Anayasası'na dahil edilmesi durumunda Ukrayna'da "Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” yasaya gerek kalmayacağını kaydederek, “Üniter bir devlette var olamayacak idari-bölgesel özerkliğe değil üniter bir devlette var olabilecek ve üniter devleti güçlendirecek yerli halkların milli-bölgesel özerkliğine sahip olduğumuzdan emin olmak için Ukrayna Anayasası'nın 10. maddesini değiştirmemiz gerekecek.” dedi.

UKRAYNA'DA YERLİ HALKLAR KANUNU KABUL EDİLDİ

Ukrayna Parlamentosunda, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın, 18 Mayıs 2021 tarihinde parlamentoya sunduğu “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” yasa tasarısı, 1 Temmuz 2021’da düzenlenen olağanüstü oturumda onaylandı. Söz konusu yasa ile; Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanınıyor.

Yasa için parlamentodaki 345 kişiden 325 milletvekili “evet” oyu kullandı. Kırım Tatarlarına yerli halk statüsü veren kanuna parlamentodaki Rus yanlısı bir parti hariç tüm gruplar destek verdi. 

Şu anda Ukrayna’da “Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” başlıklı yasa tasarısı üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.