SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: İşgalciler, Kahovka Barajı’nı patlatarak Kırım’ın işgalden sonra kalkınması konusunda büyük sorun oluşturdu

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım işgalden kurtulduktan sonra Dnipro’dan su sağlamak için hangi modern hidroteknik yapıların inşa edilebileceği konusunda şimdiden düşünülmeye başlanması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2023 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2023 18:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: İşgalciler, Kahovka Barajı’nı patlatarak Kırım’ın işgalden sonra kalkınması konusunda büyük sorun oluşturdu

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım’a su sağlayan Kuzey Kırım Kanalı’nı besleyen Kahovka Barajı’nın Rus işgalciler tarafından patlatılmasının Kırım’ın işgalden sonra kalkınması için büyük bir sorun oluşturduğunu ifade etti. Çubarov, bu bağlamda Ukrayna’nın işgalden kurtarıldıktan sonra Kırım’a su sağlamak için hangi modern tesislerin inşa edilmesi gerektiği konusunda şimdiden hazırlık yapması gerektiğini söyledi.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, terörist devlet Rusya’nın 6 Haziran'da gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlatarak yol açtığı felaketin sonuçlarını değerlendirdi. Kanal 24’te konuşan Çubarov, “İşgalciler barajlarda su var diye hava atıyorlar. Mevcut stoklar ancak yıl sonuna kadar yetecek. Kahovka Barajı’nı patlatarak işgalciler, Kırım’ın işgalden kurtarılmasından sonraki kalkınması konusunda büyük sorun yarattı. İşgalcilerden kurtulan yarımadaya Dnipro’dan su sağlamak için hangi modern hidroteknik yapıların inşa edilebileceğini şimdiden düşünmeliyiz.” dedi.

İŞGALCİLERİN DÜŞÜNCESİZ FAALİYETLERİ NEDENİYLE KIRIM’DAKİ TOPRAK TUZLANDI

2014 yılından önce Dnipro Nehrindeki suyun Kırım’a Kuzey Kırım Kanalı aracılığıyla taşındığını ve yarımadaya her sene bir milyar 100 milyon metreküp su sağlandığını hatırlatan Çubarov, “İşgalden önceki 2013 yılında Kırım’da 140 bin hektarlık tarım arazileri sulanırken, 2015’te bu sayı 13 bin hektar düştü. Kuzey Kırım Kanalı sayesinde nüfusa su sağlayan barajlar doluyordu. Su sorununu çözmek için işgalciler, derin kuyular açıyordu, bu yüzden yarımadadaki toprak tuzlandı. Kırım bir sünger gibi, içme suyu kaybolduğunda hemen deniz suyu ile doluyor.” ifadelerini kullandı.

“KIRIM DAHİL UKRAYNA’NIN GÜNEY BÖLGELERİ SUSUZ KALACAK"

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Ukrayna’nın güney bölgeleri ve Kırım’ı su ile besleyen Kahovka Barajı'nın (Kakhovka Barajı) Rusya tarafından yok edilmesinin Rus işgali altındaki Kırım dahil Ukrayna güneyinde gıda krizine neden olacağını ifade etti. Taşeva, “Kahovka Barajı’nın boşaltılması en çok içme suyu temini ve genel olarak sulama kanalı sistemini etkileyecek. Kuzey Kırım Kanalı’na ve Kahovka Kanalı’na su sağlanmayacak ve Kahovka Hidroelektrik Santrali yenilenene kadar doldurulamayacaklar. Bu demek ki Dnipro Nehri’nin sol kıyısında kalan Herson bölgesi toprakları, Zaporijjya bölgesinin bir kısmı ve Kırım susuz kalacak.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.