SON DAKİKA
Hava Durumu

Berlin'de Bahçesaray’daki Hansaray’ın legosu tanıtıldı

Ukrayna ile LEGO şirketinin iş birliği sonucu hazırlanan Bahçesaray’daki Hansaray’ın modeli Berlin’de düzenlenen Ukrayna İyileştirme Konferansı'nda tanıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2024 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Berlin'de Bahçesaray’daki Hansaray’ın legosu tanıtıldı

Ukrayna İyileştirme Konferansı, 11-12 Haziran 2024 tarihlerinde Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenleniyor. Konferansta LEGO şirketi #UKRAINEinLEGOBricks projesinin bir parçası olarak Ukrayna'nın mimari anıtlarının modellerini tanıttı. Modeller arasında Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Bahçesaray’daki Hansaray da yerini aldı.

KIRIM TATAR SARAY MİMARİSİNİN DÜNYADAKİ TEK ÖRNEĞİ

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliğinden 11 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Berlin’de düzenlenen Ukrayna İyileştirme Konferansı'nda, Lego tasarımcılarının #UKRAINEinLEGOBricks projesinin bir parçası olarak geliştirdiği, Ukrayna'nın mimari anıtlarını temsil eden modellerin tanıtıldığı bildirdi. Tanıtılan modeller arasında Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ın legosu da bulunuyor.

Açıklamada, “Bu, 16. yüzyılın eşsiz bir mimari anıtı ve Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneğidir. Hansaray, Kırım Tatarları için kadim kültürlerinin sembolü ve anavatanlarına dönme umudu haline geldi.  2014’ten bu yana işgalciler sözde restorasyon bahanesiyle sarayın orjinalliğini yavaş yavaş yok ediyor.” denildi.

Ayrıca konferansta #UKRAINEinLEGObricks projesi çerçevesinde hazırlanan Kıyiv’deki Altın Kapı, Podgirtsi Sarayı, Odesa Milli Akademi Tiyatrosu ve Mıkolayiv Astronomi Observatuarı’nın lego modelleri tanıtıldı.

ÇEKİLİŞE KATILAN MODELİN SAHİBİ OLABİLİR

Hansaray’ın lego modeli satışa sunulmayacak ancak United24 platformuna 24 dolarlık bağışta bulunarak model için gerçekleştirilecek çekilişe katılım hakkı elde edilebilecek. Kampanyadan sağlanan gelir, Dnipropetrovsk bölgesinde bir Rus füzesi tarafından tahrip edilen Velikostroma Lisesinin yeniden inşası için kullanılacak.

RUSYA, KIRIM TATARLARININ KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR

Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya, Yarımada'daki kültür mirasını çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat, zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.  

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. İşgalci Rusya’nın bölgedeki diğer tarihi Türk izlerini silme yönünde kasıtlı bir politika izlediği düşünülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.