KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan net çıkış: Mesele bu kadar millî ve önemli!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Berlin’deki temasları çerçevesinde 6 Mart 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’i ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleştirilen ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Büyükelçilik binasında basın mensupları ile bir araya gelerek Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmeleri aktardı.
"KIBRIS TÜRK'ÜNÜN EGEMENLİĞİ FEVKALADE ÖNEMLİ"
Ersin Tatar, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen basın toplantısında, "Anlaşma niyetimiz 'evet', ama eşitlik temelinde. Kıbrıs Türk'ünün egemenliği fevkalade önemli." şeklinde konuştu.
Kıbrıs meselesinde eşitlik temelinde iki devletli çözüm istediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimiyle (GKRY) müzakere masasına tekrar oturabilmeleri için direkt uçuşun, ticaret imkanının, izolasyonların kaldırılarak sporcuların müsabakalara katılma hakkının ve kendilerinin diğer muhataplarıyla görüşme hakkının gündeme gelmesi gerektiğini kaydetti.
"BİZ SİLAH ZORUYLA DIŞARI ATILDIK"
Akdeniz'deki doğal kaynakların araştırılması ve geliştirilmesi için eşitlik temelinde bu çalışmaların başlatılabilmesi gerektiğini dile getiren Tatar, "Bunu başlatacak olan GKRY ve KKTC'dir. Bize 'Gelin temsilci verin' diyorlar. Ama Biz Kıbrıs Cumhuriyetini tanımıyoruz. Biz silah zoruyla dışarı atıldık. Kıbrıs Cumhuriyeti işgal altında bir cumhuriyettir. Diğer tarafa verdikleri önem kadar KKTC'ye de önem verecekler." dedi.
Egemenlik meselesiyle ilgili olarak ortaya çıkacak olan yeni bir anlayışın kendilerini tatmin etmesiyle oturup devletten devlete görüşmeleri başlatabileceklerini belirten Tatar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Devletten devlete görüşme süreci başlamazsa, eskiden olduğu gibi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle ve bizi ise Kıbrıs Türk toplumu olarak o masaya oturttuklarında hiçbir netice alınamaz. Biraz düşünseler bunu görecekler. Rum tarafı zaten diyor ki 'Ben bunlara ne vereyim. Bunları tanıyan yok. Ben yoluma devam edeyim. Tanınmış devletim, AB üyesiyim'. O masadan siz ne yaparsanız yapınız, Annan Planı'nda olduğu gibi hiçbir netice alınmaz, günün sonunda her türlü öneriyi reddederler ve yoluna devam ederler. Biz de tanınmamış vaziyette hayatımıza devam ederiz."
"BENİM TARİHİM, MÜCADELEM, MİLLÎ DURUŞUM, DEĞERLERİM VE TÜRKİYE'M VAR"
"Gelin devletinizden vazgeçin sizi entegre edelim ama devletten vazgeçin" önerilerine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Tatar, bu ve benzeri önerilerin, Kıbrıs Türk'üne ve mücadelesine hakaret anlamına geldiğini vurguladı.
Konuşmasında Avrupa'ya seslenen Tatar, "Benim tarihim var, mücadelem var, millî duruşum var, değerlerim var, maneviyatım var ve Türkiye'm var. Geliniz, saygı duyunuz. Bu saygının ne olduğunu birkaç diplomat görevlendirirlerse onlar anlatırlar. Yeter ki, niyet olsun ama şu an o niyeti göremiyorum. Çünkü onlar AB ailesi içinde. Yunanistan da GKRY de orada. Al gülüm ver gülüm, birbirlerini kırmamak için o şekilde bir anlayışla bize haksızlık yapmaya devam ediyorlar. İnşallah uzun sürmez bu yanlıştan geri dönerler." ifadelerini kullandı.
Sıfır asker ve sıfır garantörlüğün Kıbrıs Türkü’nün sonu olacağını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin adadaki varlığından asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.
KKTC'nin pozisyonunu koruduğunu anlatan Tatar, "Egemen eşitlik, eşit uluslararası statü. Bunların teyidiyle müzakere masasına tekrar dönülebilir. Nedir egemen eşitlik? Benim de devlet olduğumu kabul etmeleridir." diye konuştu.
"ANLAŞMANIN DEVLETTEN DEVLETE OLMASI GEREKİYOR"
Hiçbir zaman Rum tarafına teslim olmayacaklarının altını çizen Tatar, "Oynanan oyun federal çatı. O federal çatı içerisinde çoğunluğun azınlığı yöneteceği Türkiye'nin de çekileceği bir dünya yaratarak bizleri onun içerisinde eritmek ve asimile etmektir. Böyle bir oyuna gelmeyeceğimiz için egemenliğimiz ve devletimiz çok önemlidir. Egemen eşitlik ve bir anlaşmadan sonra iki devletli işbirliğiyle bu coğrafyada varlığını sürdürmeli. Ama anlaşmanın devletten devlete olması gerekiyor. Onların dediği Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kıbrıs Türkü'nün anlaşması yani beni vatandaş yapacak ve Kıbrıs Cumhuriyeti içinde beni eritecek. Mesele bu kadar millî ve önemlidir." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta federal çatıda bir anlaşmanın artık mümkün olmadığını ifade ederek, “Kıbrıs Türkü’nün günahı ve suçu nedir hala daha bu kadar haksız ambargolara maruz kalıyor, bu yapılanlar insan haklarına aykırıdır” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupalı bazı eski siyasetçilerin GKRY'nin AB'ye alınmasını hata olarak gördüklerinin hatırlatılması üzerine, "Görüştüğümüz yetkililer 'O zaman biz yoktuk hata yaptılar. Biz elimizdekilere bakıyoruz' diyorlar. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri her görüştüğümde 'O zaman ben yoktum' diyor, 'Ben önümdeki bunu buldum bunu yönetmeye çalışıyorum' diyor. 40 yıldır aralıklarla vahim şeyler yapıyorlar. Bakalım 2044'te ne yapacaklar. Allah kerim 2044'e. Ama KKTC hep var olacak." değerlendirmesinde bulundu.