SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, işgalci Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik işgalini destekleyen ve Kırım'da faaliyet gösteren kurum ve kişilere yönelik yeni yaptırım paketini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2023 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2023 01:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, işgalci Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri, 12 Nisan 2023 tarihinde Rusya'nın Kırım'daki gençleri askerlik ve silaha alıştırdığı Yunarmiya ve Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin'in de yer aldığı Kırım'daki Rus işgalini ve Ukrayna topraklarının tamamının işgaline destek veren ve katkıda bulunan 80'in üzerinde kuruluş ve kişiye yaptırım uyguladı.

ABD, RUSYA'NIN İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM'DA KURDUĞU SÖZDE KURUMLARA YAPTIRIM UYGULADI

ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Hazine Bakanlığı, söz konusu kişilerin zararlı yabancı faaliyetler nedeniyle Rus hükumetine yaptırım uygulanmasını öngören ABD Başkanlık Kararnamesi 14024 kriterlerini karşıladığını söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, ABD'nin, Rus devletinin çıkarları doğrultusunda siyasi istikrarı, barışı ve güvenliği baltalamak için işgalciler tarafından kurulan "Yunarmiya (Genç Ordu)" ve sözde eğitim kurumu "Kırım Vatansever Merkezi" kurumuna yaptırım uyguladığını aktardı.

YAPTIRIM UYGULANAN İŞGALCİ KURUMLAR, KIRIM TATAR GENÇLERİ ZEHİRLİYOR

Yaptırım listesinde bulunan Yunarmiya, Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin'in emriyle Rusya Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir örgüt. Örgüt, Kırım’da işgalcilerin, çocukları ve gençleri kandırarak militarize etmek için kullandığı bir yapı olarak biliniyor. Rus propagandasının Ukrayna’ya karşı işgalde kullandığı sembolleri ve söylemleri kullanan Yunarmiya, 2014 yılında işgal edilen Kırım’da yaptığı gibi Rusya'nın işgal altına aldığı Herson ve Zaporijjya bölgesindeki çocukları silaha alıştırmaya ve  çocuklar arasında savaş propagandasını yaymaya çalışıyor.

Yaptırım uygulanan bir diğer işgalci kuruluş olan sözde Kırım Vatansever Merkezi, işgalci Rusya’nın zorunlu askeri seferberlik sürecine ve orduya almaya çalıştığı Kırım gençler arasında propagandaya dayalı, sözde askeri-vatanseverlik eğitimi programları yürütüyor.

KIRIM'IN İŞGALİNE DESTEK VEREN RUS ŞİRKETLERİ YAPTIRIM LİSTESİNDE

ABD’nin yaptırım listesinde; Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna’nın uydu görüntülerini paralı asker grubu Wagner’e sağlayan Çin menşeili şirket China BASH Aerospace Technology Company bulundu. Ayrıca, ABD’nin yaptırım uyguladıkları arasında Rusya’nın en büyük telefon operatörlerinden biri olan Megafon yönetiminde bulunan Özbek asıllı Rusya vatandaşı oligark Alişer Usmanov ile bağlantılı şirketler ve kişiler de yer aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.