SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1944 Kırım Tatar Soykırımı kurbanları anısına çevrim içi matem mitingi yapılacak

Kırım Tatar Milli Meclisi, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümünde sürgün kurbanlarının anısına çevrim içi matem mitingi gerçekleştirecek.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2024 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2024 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
1944 Kırım Tatar Soykırımı kurbanları anısına çevrim içi matem mitingi yapılacak

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yılının kaydedildiği 18 Mayıs 2024 tarihinde uluslararası çevrim içi matem mitingi düzenleyecek.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümünde sürgün kurbanlarının anısına yapılacak çevrim içi matem mitinginin 18 Mayıs 2024 saat 14.00’te başlayacağını duyurdu. Ayrıca mitingin ardından "Kırım Tatar Halkı: Ukrayna Devletinin Bugünü ve Geleceği" konulu bir panel düzenleneceğini belirten Çubarov, iki etkinliğin de çevrim içi gerçekleşeceğine dikkat çekti.

Mitinge dünyanın farklı yerlerinde bulunan Kırım Tatarlarının katılabileceğini belirten Çubarov, katılımcıların https://forms.gle/BgkBzmMJyi97fSS48 bağlantısında yer alan formu doldurarak ön kayıt yaptırması gerektiğini aktararak kayıt yaptıranlara çevrim içi miting ve panele katılabilmeleri için şifre gönderileceğini kaydetti.

Çevrim için miting Kıyiv’de faaliyet gösteren Kırım Evi Kültür Merkezi'nden yayınlanacak.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce 18 Mayıs 1944 Sürgünü kurbanları Kırım’ın farklı yerleşim yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyordu ancak 2014’ten sonra işgalciler anma etkinliklerini yapılmasını yasakladı.

Ukrayna anakarası başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarları her yıl 18 Mayıs’ta anma etkinlikleri düzenliyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.