SON DAKİKA
Hava Durumu

Uluslararası şirketlerden Rusya'ya petrol taşıma engeli

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından Rus petrolüne uygulanan yaptırımlar, uluslararası şirketlerin taşıma durdurma kararları ile devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2022 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2022 13:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uluslararası şirketlerden Rusya'ya petrol taşıma engeli

Rus petrolü, uygulanan "tavan fiyat" ve yaptırımlara uyulmaması halinde sigorta hizmetlerini yasaklama kararlarının ardından uluslararası tanker gemileri tarafından kendisine yönelik boykotla karşı karşıya. 

Bin 400'den fazla gemiden oluşan filosuyla Çin'in ve dünyanın en büyük nakliye operatörü olan China Cosco Shipping, Bloomberg'in haberine göre Rusya'dan petrol taşımayı reddetti. 5 Aralık'ta China Cosco Shipping, ESPO (Avrupa Deniz Limanları Organizasyonu) petrolünün kısa bir yoldan Hindistan ve Çin'e gönderildiği Uzak Doğu'daki Kozmino limanından petrol taşımasını durdurdu.

Filosunun toplam kapasitesi 2,5 milyon ton olan ve 35 tankerden oluşan Yunan şirketi Avin International da Rus petrolünü "boykot" edeceğini duyurdu.

Uluslararası tanker trafiğinden elde edilen verilere dayanan Bloomberg'in tahminlerine göre petrol ambargosunun ilk tam haftasında Rusya'dan yapılan deniz petrolü ihracatı yüzde 56 düştü.

Açık deniz petrol ihracatı Aralık ayının ilk haftasında 3,4 milyon varilden 1,6 milyon varile düşerek yılın başından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bir zamanlar Rus varillerinin dünyaya açılan ana penceresi olan Baltık Denizi limanlarından geçen hafta sadece 7 tanker, önceki hafta 12 tanker ve Kasım ayının son haftasında 15 tanker ayrıldı.

Pasifik limanlarından yapılan ihracatın fiziki hacmi 2,7 kat azalarak günde 1,14 milyon varilden 410 bin varile geriledi. Karadeniz (Novorossiysk) yoluyla petrol ihracatı üç kat azaldı günde 230 bin varil ve Murmansk'tan üçte bir oranında azalarak günde 230 bin varile geriledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.