SON DAKİKA
Hava Durumu

Wagner Grubu, Belarus-Litvanya sınırına yerleşti

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, savaş suçlusu Wagner Grubu birliklerinin bir kısmının, Litvanya sınırı yakınlarında konuşlandığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2023 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2023 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Wagner Grubu, Belarus-Litvanya sınırına yerleşti

Rus paralı asker grubu Wagner birliklerinin bir kısmının, Litvanya sınırı yakınlarına yaklaşarak Belarus'taki Grodno bölgesinde konuşlandığı bildirildi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, bugün Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile yaptığı görüşmede Belarus'a yerleşen savaş suçlusu Wagner Grubu'na dair açıklamalarda bulundu. Nauseda, "Wagner Grubu'nun bir kısmı, Grodno bölgesinde pozisyon alarak sınırımıza yaklaştı. Bu durum hem Polonya ile Belarus sınırında hem de Litvanya ile Belarus sınırında provokasyonlar düzenlemek için çok uygundur" değerlendirmesini yaptı.

Belarus'ta bulunan Wagner paralı askerlerinin sayısının 4 bine yaklaştığını belirten Nauseda, bu sayının 10 bine kadar ulaşabileceğini belirtti. Karşı önlemlerin çoktan alındığını, sınır korumasının güçlendirildigini ve sınır koruma planlarının hazırlandığını belirten Cumhurbaşkanı Nauseda, ülkesinin Wagner Grubu'nun faaliyetlerini dikkatle izlediğini vurguladı.

POLONYA: BELARUS'TA 4 BİNDEN FAZLA WAGNER ÜYESİ VAR

Belarus topraklarında 4 binden fazla Wagner Grubu üyesinin olduğunu ifade eden Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rusya'nın, Belarus'a Wagner birliklerini yerleştirerek Polonya ve müttefiklerini tehdit ettiğini kaydetti.

WAGNER BİRLİKLERİ, BELARUS'TA KONUŞLANIYOR

Wagner birlikleri için kamp inşa edildiği iddiası, haziran ayında Rus medyasında gündem oldu. Rusya'daki gelişmeleri takip eden Verstka medya servisi, ilk etapta inşa edilecek olan 8 bin kişilik Wagner kampına ilişkin iddiayı ortaya attı. Kampın, Ukrayna'ya 200 kilometre mesafede olduğu öğrenildi. Belarus'un Mogilev bölgesindeki kampın, 24 bin metrekarelik alana inşa edileceği bildirildi.

Belarus yönetiminin, bölgedeki idarecilere kamp için talimat verdiği dile getirildi. Öte yandan, Wagner savaşçılarının ailelerine ulaşan medya servisi, Belarus'ta kamp inşasına yönelik iddiaları doğruladı. Rostov'da konuşlandırılan Wagner birliklerinin, Belarus'a gittiği ve bu ülkede konuşlanacağı belirtildi.

RUSYA'DA WAGNER İSYANI NASIL BAŞLADI? NASIL BİTTİ?

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasında çıkan sürtüşme gün yüzüne çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti.

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı. Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı.

Sözcü Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in hakkındaki soruşturmanın sona ereceğini ve Belarus’a gideceğini söyledi. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.