SON DAKİKA
Hava Durumu

Ürümçi Katliamı Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi

Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği, 5 Temmuz Ürümçi Katliamı'nda hayatını kaybeden Uygur Türklerini anmak ve soykırımın habercisi katliama sebep olan Çinlileri kınamak için Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplandı.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ürümçi Katliamı Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi

Baskıcı Çin rejiminin 5 Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'ın Ürümçi kentinde gerçekleştirdiği kanlı katliam, bugün 15. yılında acıyla hatırlanıyor. Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği, 5 Temmuz Ürümçi Katliamı'nın yıl dönümünde Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı soykırıma dikkat çekmek amacıyla protesto gösterisi düzenledi. 

Protestoya; İlmi Fikri Araştırmalar Merkezi (İFAM) Kurucu Başkanı Dr. İhsan Şenocak,, Siyer Vakfı Kurucu Başkanı Muhammed Emin Yıldırım, Genç İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfının (İHH) Genel Başkanı Muhammed Cihat Çekil, BBP MKYK üyesi Kadir Turan, Ülkü Ocakları ve pek çok siyasi parti ve STK temsicileri yer aldı. 

"İŞGALCİ KIZIL ÇİN TÜRKİSTAN'DAN DEFOL!"

Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Uygur Türkleri, Ürümçi Katliamı'nda hayatını kaybedenleri andı. Çok sayıda Uygur Türkünün toplandığı meydanda, "Soykırıma sessiz kalma!", "Türkistan Türk'tür, Türk kalacak!", "İşgalci Kızıl Çin, Türkistan'dan defol!" sloganlarıyla katliam bir kez daha kınandı. Her yaştan göstericinin bulunduğu protesto gösterisinde, Türkiye ve Doğu Türkistan bayrakları ile yürüyüş yapıldı. Protesto edilen duanın ardından son buldu. 

Resim

Resim

5 TEMMUZ 2009 ÜRÜMÇİ KATLİAMI

Çin yönetimi, 5 Temmuz 2009’da Doğu Türkistan’ın Ürümçi şehrinde gerçekleştirdiği katliamla binlerce Uygur Türkünü katletmiş ve on binlercesini ise gözaltına almıştı.

OLAYLARIN ARKA PLANI

O gün gerçekleşen katliamın arka planında, 26 Haziran 2009’da Çin’in Şavguan şehrinde yaşanan olaylar vardı. Bölgedeki, bir oyuncak fabrikasında çıkan gerilimde, yüzlerce Uygur Türkü işçi öldürülmüş ve bu görüntüler sosyal medya üzerinden sergilenmişti. Fakat yetkililer, bu konuda hiçbir açıklama yapmamıştı.

BARIŞÇIL YÜRÜYÜŞ KATLİAMA DÖNÜŞTÜ

Daha sonra Doğu Türkistan’da bu olaya tepkiler yükselmeye başladı. 5 Temmuz 2009’da öğrenciler başta olmak üzere binlerce Uygur Türkü, yetkililerden olayla ilgili açıklama talep etmek amacıyla barışçıl bir protesto yürüyüşü düzenledi. Bu protesto yürüyüşüne katılan Doğu Türkistanlılar, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) provokasyonları sonucu sivil kıyafetli askerlerden oluşan Han Çinlileri tarafından öldürüldü. Barışçıl yürüyüş katliama dönüştü.

YÜZLERCE ÖLÜ VE BİNLERCE KAYIP

Katliamdan sonra Uygur Türklerini suçlu gösteren yetkililer, Çinli kolluk kuvvetlerine ateş emri verdi. Sokaklarda binlerce Uygur Türkü öldürüldü. Gece yarısı Çinli polis ve askerler Türk avına çıktı. Binlerce Uygur Türkü genç hiçbir gerekçe veya bilgi verilmeden ailelerinden alındı ve o günden bu yana çoğundan hiçbir haber alınamadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.