SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, AB ile müzakerelerin başlatılmasını bekliyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Avrupa Birliği (AB) Konseyinin, Ukrayna'nın AB üyeliğiyle ilgili müzakereleri başlatma kararı konusunda birlik olacağına inandıklarını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2023 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2023 12:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, AB ile müzakerelerin başlatılmasını bekliyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, video konferans yoluyla katıldığı Avrupa Birliği (AB) Konseyi Toplantısı’nda konuştu. AB'nin Ukrayna'nın birliğe katılımıyla ilgili müzakereleri başlatması konusunda ortak karar alınacağına inandıklarını ifade eden Zelenskıy, Rusya'ya yönelik yaptırımlar için de AB'ye teşekkür etti. Yaptırımlar konusunda Ukrayna'nın ortaklarıyla birlikte Rusya'nın yaptırımları delmesine yardım eden tüm aracılara karşı ortak çalışmayı güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Zelenskıy, Ukrayna'nın AB'ye katılımıyla ilgili müzakerelerin başlatılması kararının AB'nin gelecekte izleyeceği yolu belirleyeceğini söyledi.

RUSYA'NIN YAPTIRIMLARI DELMESİ ENGELLENMELİ

Rusya’ya yönelik yaptırımlar için Avrupa Birliğine teşekkür eden Zelenskıy, “Kabul edilen yaptırım paketlerinin her biri gerçekten gerekli. Şimdi önemli olan tüm yaptırımların tam olarak çalışmasını ve Rusya’nın bunları atlatamamasını sağlamak" dedi. Cumhurbaşkanı konuşmasında "Yaptırımları manipüle etmek ve onları dengelemenin Kremlin için en önemli görevlerden biri haline geldiğini görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna’nın ortaklarıyla birlikte özellikle Avrupa’da ve dünyanın diğer bölgelerinde Rusya’nın yaptırımları delmesine yardım eden tüm aracılara karşı ortak çalışmayı güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

"YENİ YAPTIRIM PAKETİNİN GÜCÜ ÖNCEKİLERDEN DAHA FAZLA OLMALI"

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, AB’nin Rusya’ya yönelik 12. yaptırım paketinin görüşülmekte olduğuna dikkat çekerek; önceki 11 pakette elde edilen tecrübelerin dikkaye alınması gerektiğini vurguladı. Ukrayna lideri konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yeni AB yaptırım paketinin gücü öncekilerden daha fazla olmalı. Rus petrolü için uygulanan tavan fiyat uygulamasına da dikkat etmeliyiz, bu uygulamanın, uygulamaya konulduğunda beklendiği kadar etkili olmadığı açık. Tavanın düşürülmesi ve uygulanmasına yönelik mekanizmaların güçlendirilmesi gerekiyor. Sizleri bu konuda ortaklarımızla, tüm G7 ve G20 ortaklarımızla çalışmaya davet ediyorum."

AB’NİN VERECEĞİ KARAR, BİRLİĞİN GELECEKTEKİ YOLUNU BELİRLEYECEK

Her ülkenin AB’ye giden yolunun liyakate ve kurumsal gelişime dayalı bir çalışma olduğuna işaret eden Volodımır Zelenskıy, Ukrayna'nın da bu çalışmayı yaptığını ve bir istisna talep etmediklerini ifade etti. Zelenskıy, “Büyük çaplı savaşa rağmen genel kurallara istisna getirilmesini istemiyoruz. Ukrayna, Avrupa Komisyonu’nun 7 önerisini uyguladı" dedi. Cumhurbaşkanı Avrupa Konseyi katılımcılarına, "Ukrayna’nın AB’ye katılımıyla ilgili müzakereleri başlatma kararı konusunda birlik olacağınıza inanıyoruz. Bu kararınız son 10 yılın en güçlü kararlarından biri olacak ve AB’nin gelecekte izleyeceği yolu büyük ölçüde belirleyecek. Ya Ukrayna, Moldova ile birlikte, gelecekte de Gürcistan ve Belarus ile birlikte tüm Avrupa kazanacak ya da geçmiş kazanacak. Eminim, hepiniz modern Avrupa tarafındasınız" çağrısını yaptı.

NÜKLEER SANTRALİ HEDEF ALAN RUS İHA'SI DÜŞÜRÜLDÜ

Zelenskıy, Ukrayna ordusu için sağlanan silah, teçhizat, mühimmat, hava savunma sistemi içeren savunma paketleri için herkese teşekkür ederek, “Dün, askerlerimiz Hmelnıtskıy Nükleer Santrali istikametinde uçan Rus insansız hava araçlarını düşürdü. Nükleer santrallere bile saldırabilen bir kötülükle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Hava savunma sistemi, hayattır" değerlendirmesini yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.