SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, adım adım uzaya hazırlanıyor

Türkiye'nin uzaya göndermeyi planladığı haberleşme uydusu Türksat 6A'da "güneş paneli açma-kapama testleri" aşamasına geçildi.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2023 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2023 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, adım adım uzaya hazırlanıyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretim ve test çalışmaları TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde yapılıyor. USET merkezinde Türksat 6A'nın yapıldığı ve akustik, ısıl, vakum, titreşim başta olmak üzere fırlatma aşamasından uzaya kadar karşılaşabileceği olası zorluklara karşı yapısal dayanıklılığı test ediliyor.

TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarıyla birlikte üretilen Türksat 6A uydusunun güneş paneli açma-kapama testlerine başlanıldı. 4 tonun üzerinde kütleye sahip olan Türksat 6A’nın 42 derece doğu boylamında yörüngesine yerleştirilmek üzere Haziran 2024 tarihinde uzaya gönderilmesi planlanıyor.  Türksat 6A, hayata geçirildiğinde Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya'ya da hizmet sunacak.

TÜRKSAT 6A, DERİN UZAY PROJELERİNİN DE KAPISINI ARALAYACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır  USET Merkezi'ne gelerek Türksat 6A'nın güneş paneli açma-kapama testini izledikten sonra açıklamalarda bulundu. Kacır, "Bu bize derin uzay projelerinin de kapısını aralamış olacak. Bütün bu projeler uzay alanında Türkiye'nin bağımsızlığını tahkim edecek, savunma sanayisi başta olmak üzere önemli kazanımları ülkemize getirecek ve uzay teknolojilerinin doğurganlığı sayesinde sanayi ve teknolojinin pek çok alanında Türkiye'yi yüksek teknoloji geliştiren ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olma noktasına taşıyacak. Gelecek 10 yıllarda bugünkünden çok daha güçlü ve yüksek teknoloji üretebilen bir altyapıya kavuşmuş olacağız. USET Merkezi'mizi ve buradaki insan kaynağımızı boş tutamayız. Buradaki insan kaynağımızı daha da genişletmeyi, gençlerin motivasyonunu artırmayı hedefliyoruz" dedi.      

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.