SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tusaş

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tusaş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tusaş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin ilk savaş uçağı KAAN gökyüzüyle buluştu! Haber

Türkiye’nin ilk savaş uçağı KAAN gökyüzüyle buluştu!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yerli ve millî imkanlarla geliştirilen Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN, 21 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuşunu Ankara'da gerçekleştirdi. TUSAŞ'tan yapılan açıklamaya göre KAAN'ın bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri yapıldı. KAAN'IN ÖZELLİKLERİ KAAN 17 Mart 2023'te hangardan çıkarak pist başı yaptı. Geride kalan 9 aylık süreçte Türk mühendisleri tarafından gökyüzüyle buluşturulmak için hazırlandı. İlk uçuş görevi için girdiği testleri başarıyla tamamlandı. Tasarım ve imalatıyla millî olan KAAN'ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre. Kokpiti ise tek kişilik. Çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radara karşı düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti de KAAN'ın dikkat çeken özelliklerinden. ÜSTÜN KABİLİYETLERİYLE FARK YARATACAK Türkiye KAAN ile 5'inci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasında yerini alacak. Millî savaş uçağı her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayacak. Yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda hassas ve tam vuruş özellikleri ile fark yaratacak.

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, adım adım uzaya hazırlanıyor Haber

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, adım adım uzaya hazırlanıyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretim ve test çalışmaları TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde yapılıyor. USET merkezinde Türksat 6A'nın yapıldığı ve akustik, ısıl, vakum, titreşim başta olmak üzere fırlatma aşamasından uzaya kadar karşılaşabileceği olası zorluklara karşı yapısal dayanıklılığı test ediliyor. TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarıyla birlikte üretilen Türksat 6A uydusunun güneş paneli açma-kapama testlerine başlanıldı. 4 tonun üzerinde kütleye sahip olan Türksat 6A’nın 42 derece doğu boylamında yörüngesine yerleştirilmek üzere Haziran 2024 tarihinde uzaya gönderilmesi planlanıyor.  Türksat 6A, hayata geçirildiğinde Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya'ya da hizmet sunacak. TÜRKSAT 6A, DERİN UZAY PROJELERİNİN DE KAPISINI ARALAYACAK Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır  USET Merkezi'ne gelerek Türksat 6A'nın güneş paneli açma-kapama testini izledikten sonra açıklamalarda bulundu. Kacır, "Bu bize derin uzay projelerinin de kapısını aralamış olacak. Bütün bu projeler uzay alanında Türkiye'nin bağımsızlığını tahkim edecek, savunma sanayisi başta olmak üzere önemli kazanımları ülkemize getirecek ve uzay teknolojilerinin doğurganlığı sayesinde sanayi ve teknolojinin pek çok alanında Türkiye'yi yüksek teknoloji geliştiren ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olma noktasına taşıyacak. Gelecek 10 yıllarda bugünkünden çok daha güçlü ve yüksek teknoloji üretebilen bir altyapıya kavuşmuş olacağız. USET Merkezi'mizi ve buradaki insan kaynağımızı boş tutamayız. Buradaki insan kaynağımızı daha da genişletmeyi, gençlerin motivasyonunu artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'nin ilk insansız tanker uçağı ANKA-3 Haber

Türkiye'nin ilk insansız tanker uçağı ANKA-3

Türkiye’nin insansız hava araçlarına yeni bir güç katacak olan ANKA-3'ün test uçuşu yapması için geri sayım başladı. TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA-3 test uçuşuna hazırlanıyor. Pek çok yeni özelliğiyle öne çıkan ANKA-3, Türkiye'nin yakıt ikmaline imkan sağlayan ilk insansız tanker uçağı olacak. Türkiye, dünyada bu kabiliyete sahip sayılı ülkelerden olacak ve kritik görevleri bu araçlar ile yapabilecek. ANKA-3'ÜN ÖZELLİKLERİ Türkiye'nin havadaki yeni gücü ANKA-3 hakkında TRT Haber'de ayrıntılı bir haber yayımlandı. Buna göre, çok özel ve çok fonksiyonlu bir insansız hava aracı olan ANKA-3'ün sahip olduğu tasarım ve kabiliyet hemen göze çarpıyor. Radar kesit alanı çok düşük olan aracın, bu sayede savaş uçaklarına cephe hattının ilerisi gibi aslında son derece riskli yerlerde dahi ikmal yapabilmesinin önü açılıyor. DÜNYADA TANKER İHA YAPIMI Dünyada bir insansız hava aracını tanker uçak olarak kullanmak için çalışmalarını sürdüren ülke sayısı çok çok az. Söz konusu ülkelerin ortaya koyduğu projelerin neredeyse tamamında ABD teknolojisi dikkat çekse de Türkiye, TUSAŞ mühendisleri sayesinde yerli/milli imkanlarla insansız bir havacını ikmal yapabilecek noktaya getirmeyi planlıyor. Ayrıca 5. nesil gibi gelişmiş savaş uçakları için radar kesit alanı düşük olan insansız tanker uçakları çok değerli hale gelecek. Bu minvalde de ANKA-3'ün değeri öne çıkıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.