SON DAKİKA
Hava Durumu

#Aselsan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Aselsan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aselsan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ASELSAN ve TOBB, Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarını tanıttı Haber

ASELSAN ve TOBB, Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarını tanıttı

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı, ASELSAN ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) iş birliğiyle geliştirildi ve resmi olarak faaliyete geçti. Bu atılım, Türkiye’nin teknoloji altyapısını ileriye taşıyan bir adım olarak kaydedildi.  Kuantum bilgisayarları, klasik bilgisayarlardan farklı olarak kübitle çalışıyor ve bu sayede aynı anda birçok farklı olasılığı hesaplayabiliyor. Bu özellik, kuantum bilgisayarlarının karmaşık problemlerin çözümünde çok daha hızlı ve güçlü olmasını sağlıyor. ASELSAN tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı, bu güçlü kapasiteyi savunma sanayi ve sivil alanda devrim yaratacak şekilde kullanmayı hedefliyor. KUANTUM BİLGİSAYARININ İLK AŞAMASINDA 5 KÜBİT KAPASİTESİ Geliştirilen kuantum bilgisayarının ilk aşamada 5 kübit kapasitesine sahip olması planlandı. Bu kapasite, özellikle optimizasyon problemleri ve savunma sanayi uygulamaları için büyük avantajlar sunuyor. ASELSAN, bu teknolojiyi savunma sanayisine entegre etmekle kalmayacak, aynı zamanda sivil uygulamalar için de faydalı çözümler geliştirmeyi amaçlıyor. Bugün, Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Tanıtım Töreni programına katılarak ülkemizin teknoloji dünyasında attığı tarihi bir adıma daha şahitlik ettik. TOBB ETÜ tarafından tasarlanan yerli kuantum bilgisayar; kriptografi, yapay zeka, savunma sanayisi ve malzeme bilimi gibi… pic.twitter.com/212YZEgMNX — Cevdet Yılmaz (@_cevdetyilmaz) November 21, 2024 KUANTAL, YERLİ UYGULAMALAR GELİŞTİRİYOR ASELSAN ve TOBB ETÜ iş birliğiyle kurulan KUANTAL Kuantum Araştırma Laboratuvarı, Türkiye’nin kuantum teknolojileri konusundaki bilgi birikimini artırmayı ve yerli uygulamalar geliştirmeyi hedefliyor. Laboratuvar, uluslararası standartlara uygun araştırmalar yapacak altyapı sağlamakla birlikte, askeri ve sivil alandaki projeler için de önemli fırsatlar sunuyor.

ASELSAN, Azerbaycan kara yollarında! Haber

ASELSAN, Azerbaycan kara yollarında!

Askerî Elektronik Sanayi (ASELSAN), Azerbaycan kara yollarında Türk millî üretimi Yüksek Hızda Ağırlık Ölçüm Sistemleri ile faaliyet gösteriyor. Son dönemlerde kurulan bu teknoloji ile taşımacılıkta maliyet tasarrufu sağlanacak. Ayrıca uygulama, verimli ve çevre dostu bir uygulama olarak değerlendiriliyor. Kurulan bu sistem ile araçlar durmadan veya yavaşlamadan istasyonlardan geçebilecek. Ayrıca sistem; araçların hız, plaka, ağırlık, en, boy, yükseklik, araç tipi, aks sayısı bilgilerini ölçüp kaydediyor. Sistemler şu ana dek Azerbaycan'daki 6 istasyonda devreye alındı. Bu sayının yıl sonuna kadar 17  olması bekleniyor. Yakın dönemde ise toplam 51 istasyon kurulması hedefleniyor. 52 MİLYON MANAT TASARRUF EDİLECEK ASELSAN Bakü Genel Müdürü Özgür Kürüm, Anadolu Ajansına (AA) yaptığı açıklamada;  ASELSAN'ın uyguladığı teknolojiler sonucunda Azerbaycan kara yollarının son 1 yıl içerisinde daha hızlı, verimli ve  çevre dostu hale geldiğini belirtti. Kürüm, sistemin sağladığı tasarrufu, "Bu sistem, inanılmaz verimlilik sağlıyor. M1 kara yolunda yıllık ortalama 75 bin saat zaman ile 450 bin litre yakıt tasarrufu sağlanıyor. M1 kara yolundaki istasyonlar sayesinde yılda yaklaşık bin 200 ton karbon emisyonu önlenmiş olacak. Bu da yılda 48 bin ağacın temizleyebileceği miktara denk geliyor." ifadeleriyle açıkladı. Ayrıca Kürüm, kurulan istasyonlar sonucunda millî servetten de tasarruf sağlanacağını, "Azerbaycan'ın tüm sathına yayılmış 51 istasyonla yılda yaklaşık 52 milyon manat (30 milyon dolar) millî servetten tasarruf edilmiş olacak." bilgisini verdi.

Türk Hava Kuvvetleri’nin yeni gözü: ALP 100-G Haber

Türk Hava Kuvvetleri’nin yeni gözü: ALP 100-G

Adana'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamında ASELSAN tarafından üretilen alçak irtifa radarı "ALP 100-G" tanıtıldı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından organize edilen etkinlik, Adana Havalimanı'nda devam ediyor. YERLİ ÜRETİMLE GÜÇLENEN HAVA GÜCÜ ASELSAN’ın yerli üretim araçları, festival alanında farklı noktalarla sergileniyor. "ALP 100-G", Türk Hava Kuvvetlerinin gözlem yeteneğini güçlendirmek amacıyla tasarlandı. Bu radar aracı, savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları (İHA) ve seyir füzelerinin 3 boyutlu tespit ve takibini yapabilme kabiliyetiyle dikkat çekiyor. YÜKSEK HAREKET KABİLİYETİ 8x8 taktik tekerlekli araç üzerinde konumlandırılan ALP 100-G, yüksek hareket özgürlüğü sunarak saha operasyonlarında etkin bir kullanım sağlıyor. "Mod-5 IFF" özelliği ile hedef kimliklendirmesi yapabilen radar, "özel silah tespit modu" ile düşman unsurlarının hareketlerini de izleyebiliyor. GELİŞMİŞ TAKİP YETENEĞİ ALP 100-G, çoklu hedef takibi sayesinde odak gücünü artırarak komuta kontrol sistemleri üzerinden uzaktan yönetilebiliyor. Ayrıca, karıştırıcı tespiti ve takibi gibi özellikleriyle Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılmak için gün sayıyor. Festival alanında bulunan ziyaretçiler, ALP 100-G'yi yakından inceleme fırsatı buluyor. Bu yenilikçi radar sistemi, Türkiye'nin havadaki gözünü güçlendirerek, hava savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.

Türkiye'nin hava savunma sistemi: Çelik Kubbe! Haber

Türkiye'nin hava savunma sistemi: Çelik Kubbe!

Türkiye Savunma Sanayii İcra Komitesinin 6 Ağustos tarihli toplantısında tüm Türkiye'yi koruyacak bütünsel hava savunma sistemleri olan "Çelik Kubbe" tanıtıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada; ASELSAN’ın yürüttüğü radardan yazılıma, savunma stratejisinden füzelerine, fırlatma sistemlerine kadar uzanan hava savunmasının yeni adı Çelik Kubbe olarak duyuruldu. ÇELİK KUBBE PROJESİ Savunma Sanayii İcra Komitesi açıklamasında, Çelik Kubbe’nin bir merkez ya da bölge değil, tüm Türkiye’yi koruyacak bir yapının ismi olarak sunulması dikkat çekti. Açıklamada ayrıca, “Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi karara bağlanmıştır” ifadelerine yer verildi. ÇELİK KUBBE NEDİR? Çelik Kubbe, Türk savunma sanayii tarafından bir “sistemler sistemi” olarak geliştiriliyor. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Çelik Kubbe Katmanlı Hava Savunma Sistemi, Türk savunma sanayii  tarafından geliştiriliyor. Çelik Kubbe ile Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemleri birbirine entegre bir şekilde çalışabilecek. Silah sistemlerine ilaveten hedefin hassas takibini, teşhisini ve sınıflandırmasını gerçekleştiren radar ve elektro-optik sistemler de Çelik Kubbe içerisinde bir bütün halinde görev yapacak. İçerisinde birçok hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı barındıran Çelik Kubbe, Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak.

ASELSAN ve Özbekistan ordusu, savunma sanayi ortaklığını hayata geçiriyor Haber

ASELSAN ve Özbekistan ordusu, savunma sanayi ortaklığını hayata geçiriyor

Türkiye'nin Türk devletleri ile olan ilişkileri her açıdan artarak devam ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) 2024 yılındaki ilk ziyareti ve toplantısı Özbekistan'da gerçekleşti. SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve beraberindeki heyet, Türkiye ile Özbekistan Savunma Sanayii İş Birliği 2. Toplantısı’nı gerçekleştirmek üzere 17 Ocak 2024 tarihinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e gitti. Toplantıda, taraflar arasında İyi Niyet Beyanı'na imza atıldı. TÜRKİYE-ÖZBEKİSTAN SAVUNMA SANAYİ İŞBİRLİĞİ II. TOPLANTISI Görgün ve beraberindeki heyet Taşkent'te, Özbekistan Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Ajansı Başkanı Mansur İbodullaev ile bir araya geldi. Toplantıya ilişkin açıklama yapan Görgün, "Türkiye-Özbekistan Savunma Sanayii İşbirliği 2. Toplantısı’nı gerçekleştirmek üzere, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Özbekistan Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Ajansı Başkanı Sayın Mansur İbodullaev ile bir araya geldik. Ev sahiplikleri için kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı. ASELSAN VE ÖZBEKİSTAN SİLAHLI KUVVETLERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ Toplantıda iki tarafın savunma sanayii projeleri ve ürünleri ile ilgili işbirliği fırsatlarını değerlendirdiklerini belirten Görgün, "Toplantı vesilesiyle savunma sanayii projeleri ve ürünleri ile ilgili işbirliği fırsatlarını değerlendirme noktasında verimli görüşmeler sağladık. Toplantıya katılım sağlayan savunma sanayii firmalarımızdan ASELSAN ve Özbekistan Silahlı Kuvvetleri arasında ikili işbirliğinin derinleştirilmesi ve Özbekistan’a yetenek kazandırılmasına yönelik bir 'İyi Niyet Beyanı' imzalandığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum" dedi. TÜRKİYE İLE ÖZBEKİSTAN'IN SAVUNMA SANAYİ İŞBİRLİĞİ ARTIYOR Görgün ayrıca, "Toplantının ardından Heyetimizle birlikte, Özbekistan Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Shukhrat Kholmukhamedov ve ekibini ziyaret ederek faydalı bir görüşme daha gerçekleştirdik. Uluslararası alanda dost ve müttefik ülkelerle gerçekleştirdiğimiz işbirlikteliklerinin artmasını ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, adım adım uzaya hazırlanıyor Haber

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, adım adım uzaya hazırlanıyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretim ve test çalışmaları TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde yapılıyor. USET merkezinde Türksat 6A'nın yapıldığı ve akustik, ısıl, vakum, titreşim başta olmak üzere fırlatma aşamasından uzaya kadar karşılaşabileceği olası zorluklara karşı yapısal dayanıklılığı test ediliyor. TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarıyla birlikte üretilen Türksat 6A uydusunun güneş paneli açma-kapama testlerine başlanıldı. 4 tonun üzerinde kütleye sahip olan Türksat 6A’nın 42 derece doğu boylamında yörüngesine yerleştirilmek üzere Haziran 2024 tarihinde uzaya gönderilmesi planlanıyor.  Türksat 6A, hayata geçirildiğinde Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya'ya da hizmet sunacak. TÜRKSAT 6A, DERİN UZAY PROJELERİNİN DE KAPISINI ARALAYACAK Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır  USET Merkezi'ne gelerek Türksat 6A'nın güneş paneli açma-kapama testini izledikten sonra açıklamalarda bulundu. Kacır, "Bu bize derin uzay projelerinin de kapısını aralamış olacak. Bütün bu projeler uzay alanında Türkiye'nin bağımsızlığını tahkim edecek, savunma sanayisi başta olmak üzere önemli kazanımları ülkemize getirecek ve uzay teknolojilerinin doğurganlığı sayesinde sanayi ve teknolojinin pek çok alanında Türkiye'yi yüksek teknoloji geliştiren ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olma noktasına taşıyacak. Gelecek 10 yıllarda bugünkünden çok daha güçlü ve yüksek teknoloji üretebilen bir altyapıya kavuşmuş olacağız. USET Merkezi'mizi ve buradaki insan kaynağımızı boş tutamayız. Buradaki insan kaynağımızı daha da genişletmeyi, gençlerin motivasyonunu artırmayı hedefliyoruz" dedi.

ASELSAN yapımı Albatros dünyada bir ilke imza attı Haber

ASELSAN yapımı Albatros dünyada bir ilke imza attı

Dünyada ilk defa İDA-İHA müşterek operasyonu 8 Ekim 2023 tarihinde Mersin’de gerçekleştirildi. Adı geçen operasyon ile İDA sürüsü kamikaze saldırı konsepti gösterilmiş oldu. Albatros Kamikaze İnsansız Deniz Aracı’ndan (İDA) oluşan 8 adetlik sürü, test atışı kapsamında denizdeki hedef gemiye saldırı gerçekleştirdi. Roketsan harp başlığıyla bir Albatros, hedef gemiye çarparak patladı. Test atışında 69 metrelik hedef gemi batırılarak tatbikat, başarıyla sonuçlandı. Test atışı denemesi yapılan kamikaze İDA Albatros, içerdiği patlayıcının su üzerinde yüksek hızla düşman hedeflerine çarparak patlatılmasını sağlıyor. #ASELSAN'ın geliştirdiği #Albatros Kamikaze İDA Sürüsü canlı harp başlığıyla gerçek gemi hedefini vurarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi.https://t.co/UvFWxczakL pic.twitter.com/plrWALDJne — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 10, 2023 BAYRAKTAR TB2 GÖREV ALDI İDA-İHA müşterek operasyonunda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) da görev aldı. Bayraktar TB2 tarafından tespit edilen hedefe, insansız deniz araçları yönlendirildi. Mersin açıklarındaki test, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı’nda; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve diğer yetkililer tarafından takip edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.