SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini resmen onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onayladı. İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylandığına dair kanun, 25 Ocak 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 23:33
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2024 00:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini resmen onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı kararını imzalayarak ilgili protokolü onayladı. İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun, 25 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Üç maddeden yayımlanan kanunda, "1. 5 Temmuz 2022 tarihinde Brüksel’de imzalanan ’Kuzey Atlantik Antlaşmasına İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokol’ün onaylanması uygun bulunmuştur. 2. Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 3. Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür" ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE, İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNİ RESMEN ONAYLADI

TBMM Genel Kurulu, 23 Ocak'ta yapılan oylamada, İsveç'in üyeliğine onay veren kararı kabul etti. İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'ne, TBMM Genel Kurulu’nda 287 milletvekili "evet" oyu verdi. Oylamaya, 346 milletvekili katıldı. Milletvekillerinden 287'si kabul, 55'i ret oyu verdi. Ayrıca, 4 milletvekili de "çekimser" oy kullandı. Bu kararla beraber, İsveç'in NATO'ya üyeliğine Macaristan harici tüm devletler onay vermiş oldu.

İSVEÇ'İN NATO'YA KATILIMI

31 üyeli Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (NATO) üyelik için tüm üye devletlerin, bir devletin katılımına onay vermesi gerekiyor. Şimdi gözler, Türkiye'nin ardından Macaristan'a çevrilecek. Şubat ayı ortasında Macaristan Parlamentosunun toplanması ve İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmesi bekleniyor. 

Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırılarının ardından İsveç ve Finandiya, güvenlik için NATO'ya üye olmak için adım atmıştı. Ancak, İsveç ve Finlandiya'nın bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına sığınma desteği vermesi nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti, bu kararı teröre destek verilmesi nedeniyle sıcak karşılamadı. Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra'ya imza atan Finlandiya ve İsveç, Türkiye'ye verdiği garantiyi uzun vadeli aradan sonra yerine getirdi. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği Nisan 2023'te kabul edildi. Ancak PKK ve uzantılarına fon sağlayan İsveç'in NATO üyeliği tartışılıyordu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.