SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tbmm

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tbmm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tbmm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

KTMM heyeti, TBMM Başkan Vekili Bozdağ ile Kırım’daki durumu ele aldı Haber

KTMM heyeti, TBMM Başkan Vekili Bozdağ ile Kırım’daki durumu ele aldı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Letonya'nın başkenti Riga'da 24 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Bekir Bozdağ ile bir görüşme gerçekleştirdi Görüşmeye KTMM Başkanı Yardımcısı Nariman Celal, KTMM Üyesi Gayana Yüksel ve Türkiye-Ukrayna Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanvekili İbrahim Ufuk Kaynak da katıldı. KTMM’den görüşmeye dair yapılan açıklamada, toplantıda işgal altında bulunun Kırım’daki durum ve Kırım Tatarlarının durumu konularının ele alındığı aktarıldı. KTMM heyeti, TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve İbrahim Ufuk Kaynak’a, işgalci Rusya’nın Kırım’daki sömürgecilik politikası ve Kırım Tatar halkını hedef alan baskıları hakkında detaylı bilgiler verdi. Ayrıca, uluslararası toplumun ve özellikle Türkiye’nin Kırım’daki siyasi tutsakların serbest bırakılması için daha aktif rol alması konusunda önerilerde bulundular. Görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk halkının, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’na karşı verdiği askeri mücadeleye destek olma konusundaki önemine de vurgu yapıldı. KTMM üyeleri, Türkiye Cumhurbaşkanı ve TBMM’ye, Rusya Federasyonu’nun Kırım’ı ilhak etme girişimlerini tanımadığı ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği destek için teşekkür etti. Ayrıca görüşmede, KTMM ile TBMM arasındaki istişarelerin sürekliliği konusunun önemine dikkat çekildi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu: TikTok, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir Haber

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu: TikTok, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir

Dünyada bir çok devlet ve parlamento tarafından, Çin’e istihbarat bilgileri sağladığı, toplumun ahlaki yapısını ve çocukların dengesini bozduğu gerekçesiyle yasaklanan Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu'nda gündeme geldi. TİKTOK'UN, TÜRKİYE'NİN GENEL AHLAK KURALLARINA UYGUN BİR YAYIN POLİTİKASI YÜRÜTMELİ TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un kapatılması ile ilgili şikayetleri dikkate aldığını, TikTok'u, Türkiye'nin genel ahlak kurallarına uygun bir yayın politikası yürütmesi gerektiğini ve bu sorunun Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu bildirdi. "MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, TÜRK MİLLETİNİN ORTAK DEĞERİDİR" Yayman, son günlerde TikTok'ta paylaşılmaya başlanan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili içeriklere de tepki göstererek, "Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili TikTok'taki paylaşımları asla onaylamıyoruz, tasvip etmiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün bir değer olarak içinin boşaltılması ve Mustafa Kemal figürünün trolleşmesine ve trolleştirilmesini asla onaylamıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin ortak değeridir ve trolleşmenin bu noktaya gelmesi aslında dijital dünyanın içine girdiği krizin en önemli göstergelerinden bir tanesidir" ifadelerini kullandı. "TİKTOK MESELESİ, TÜRKİYE İÇİN BİR ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR" TikTok'un Türkiye için ulusal güvenlik meselesi olduğuna dikkat çeken Yaman, "TikTok meselesi, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir. Yapılan paylaşımlar o kadar tuhaf, o kadar gerçeklikten kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. TikTok'un kapatılması, erişim engelinin getirilmesi noktasında komisyon olarak bir tavrımız yoktur, bu Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) tavrıdır. Ama bana komisyon başkanı olarak sorsanız, siyaset milletle beraber yapılır. Milletimiz, TikTok'un kapatılmasını istiyor" dedi. "DİJİTAL TELİF, MECLİS AÇILDIĞI ZAMAN GÜNDEME ALINACAK" Komisyonunun yeni yasama döneminde Dijital Telif Yasası'na ilişkin çalışma yapacağını vurgulayan Yayman, "Yaz döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı, İletişim Başkanlığı ve yine bu konuyla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm paydaşları yan yana getiren toplantı yapacağız. Ağustos ayının sonuna doğru ve dijital telif ile ilgili ev ödevimizi yapıp yeni yasama döneminde dosyamızı hazırlamış bir biçimde inşallah Meclis açıldığı zaman gündeme alacağız" değerlendirmesinde bulundu.

KKTC, Türkiye’ye Haber

KKTC, Türkiye’ye "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü" tezkeresi için teşekkür etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel, 18 Temmuz 2024 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü" başlıklı tezkere için Türkiye'ye teşekkür mesajı yayımladı. “BARIŞ HAREKATI'NIN 50. YIL DÖNÜMÜNDE DAVAMIZA VE BİZLERE BÜYÜK GÜÇ VE  DESTEK VERMİŞTİR” Tatar, oy birliğiyle kabul edilen "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü" başlıklı tezkere için TBMM'deki tüm siyasi partilere, şahsı ve Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür ettiği mesajında “Bugün Sayın TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş öncülüğünde kabul edilen, Kıbrıs konusunda iki devletli çözüm siyasetimizi destekleyen tezkere bizler için büyük önem taşıyor. Bu tezkere, 50. yılını kutlamakta olduğumuz Barış Harekatı'nın yıl dönümünde davamıza ve bizlere büyük güç ve destek vermiştir.” dedi. “ADA'DA İKİ AYRI HALKIN VE İKİ AYRI DEVLETİN VARLIĞI DAHA FAZLA GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR” KKTC Başbakanı Üstel ise  tezkereye ilişkin teşekkür mesajında şu ifadelere yer verdi: Ada'da iki devletin varlığına yapılan vurgu, iki devletli çözüm vizyonuna verilen destek ve devletimizin tanınmasına yönelik yapılan ortak çağrı tarihi bir olaydır. Tezkerede de ifade edildiği gibi, iki devletli çözüm siyaseti, Akdeniz bölgesinde istikrar ve kalıcı barışı sağlamanın da yegane yoludur. Ada'da iki ayrı halkın ve iki ayrı devletin varlığı daha fazla göz ardı edilmemelidir. Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik teşebbüslerin, bu gerçek üzerine inşa edilmesi şarttır. Yürüttüğümüz mücadeleyi daha da güçlendiren bu tarihi mesajdan dolayı, TBMM’de bulunan tüm siyasi partilere teşekkür ediyor, Türkiye'de yaşayan tüm kardeşlerimize en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum. KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN 50. YIL DÖNÜMÜ TEZKERESİ TBMM Genel Kurulunda, 18 Temmuz 2024 tarihinde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan, "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü" başlıklı tezkere okunarak kabul edilmişti. Tezkerede,"20 Temmuz, yıllardır çektiği acı ve zorluklara cesaret ve sabırla karşı koyan Kıbrıs Türk halkının kurtuluş günüdür. Ada'daki egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolüdür. 1963 yılında, Kıbrıslı Rumların ortaklık devletini gasbetmesiyle başlayan, sürgün ve katliamlarla devam eden karanlık dönem bu harekatla son bulmuş, Kıbrıs Türkü'nün varlık ve güvenliği teminat altına alınmış, Ada'da huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir." ifadeleri kullanılmıştı.

Ukrayna ve Türkiye parlamento başkanları Ohmatdıt saldırısını konuştu Haber

Ukrayna ve Türkiye parlamento başkanları Ohmatdıt saldırısını konuştu

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi 32 ülke liderini Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkenti Vaşington'da 3 günlüğüne bir araya getiren zirve, 9 Temmuz 2024 tarihinde başladı. NATO’nun kuruluşunun 75. yılının kutlanacağı zirve için ABD'de bulunan, Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada) Başkanı Ruslan Stefançuk (Ruslan Stefanchuk) ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş bir görüşme gerçekleştirdi. "TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNİN DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUM" Görüşmeye ilişkin olarak açıklamada bulunan Ruslan Stefançuk, Türkiye'ye Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik devam eden desteği için mevkidaşına teşekkür ettiğini kaydetti. Türkiye tarafından sağlanan savunma, insani ve mali yardımları takdirle karşıladıklarını belirten Stefançuk, 8 Temmuz 2024 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'deki en büyük çocuk hastanesi olan Ohmatdıt'i (Okhmatdyt) hedef alan korkunç ve acımasız roket saldırısı da dahil olmak üzere Rusya tarafından işlenen tüm suçlar ve terör saldırılarından bahsetti. Türkiye'nin dayanışması için minnettar olduğunu vurgulayan Parlamento Başkanı, "Türkiye'nin desteğinin devam edeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı. İŞGALCİ RUSYA'NIN 8 TEMMUZ TARİHLİ HAVA SALDIRISI 8 Temmuz 2024 tarihinde Rusya tarafından Ukrayna topraklarına yönelik olarak füze saldırısı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda Kıyiv, Krıvıy Rig, Pokrovsk ve Dnipro şehirlerindeki altyapıda ve konutlarda ciddi hasarlar meydana geldi. Ayrıca İşgalci Rusya’nın gerçekleştirdiği füze saldırısında Kıyiv'in en büyük çocuk hastanesi olan, 20 binin üzerinde çocuğun tedavi gördüğü Ohmatdıt  Çocuk Hastanesi’nde ağır hasarlar oluştu. Hastanede tedavi gören çocukların diğer sağlık tesislerine tahliyesi gerçekleştirildi. Hastane çevresindeki enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. ???? Rusya Ukrayna'da çocuk hastanesini vurdu! pic.twitter.com/VH4FdruAKx — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2024 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) 9 Temmuz 2024 tarihli açıklamasında, toplamda 38 kişinin hayatını kaybettiğini, 190 savunmasız Ukraynalı sivilin ise yaralandığını kaydetti. ???? Rusya'nın Ukrayna'da vurduğu çocuk hastanesinden yeni görüntüler pic.twitter.com/V8ojAy9Rc6 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2024

Kırım Tatar Millî Bayrak Günü TBMM'de unutulmadı Haber

Kırım Tatar Millî Bayrak Günü TBMM'de unutulmadı

Her sene 26 Haziran'da kutlanan Kırım Tatar Millî Bayrak Günü, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) de unutulmadı. TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkanı, İYİ Parti Adana Milletvekili Dr. Ayyüce Türkeş Taş, parlamentodaki konuşmasında Kırım Tatar Millî Bayrak Günü'nü kutladı.  BAYRAK GÜNÜ MECLİSTE UNUTULMADI Taş, "Kırım Tatarlarının Bayrak Günü'nü kutluyor, 'Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na selam olsun, Geray Han torunlarına selam olsun!' diyorum." diyerek başladığı ifadelerine, "Men bu yerde yaş almadım, yaşlığıma doyamadım, vatanıma hasret oldum, Ey güzel Kırım" dizeleriyle son verdi. Kırım Tatar Millî Bayrak Günü TBMM'de unutulmadı pic.twitter.com/xkLFzCrLP5 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 27, 2024 KIRIM TATAR MİLLÎ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar neticesinde 26 Haziran, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor. Tarak Tamgalı Gökbayrak millî bayrak olarak 1917’de toplanan I. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nda kabul edildi. 1921 yılında Sovyet yönetimi, Kırım Tatarlarının bayrağını “burjuva milliyetçilerin” bayrağı ilan etti. 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'ndan sonra ise Tarak Tamgalı Gökbayrak tamamen yasaklandı. Kırım’da 74 yıl aradan sonra 26-30 Haziran tarihleri arasında toplanan 2. Kırım Tatar Milli Kurultayı'nda, Tarak Tamgalı Gökbayrak milli bayrak olarak Kurultay salonlarına asılmıştı. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında çeşitli etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti. KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ İLK OLARAK 2009’DA KUTLANDI 2009 yılında, birçoğu Kırım Haber Ajansında (QHA) çalışan bir grup Kırım Tatar genç, Kırım Tatar Bayrak Günü etkinliğini hazırlamak için organizasyon komitesini oluşturdu ve komite başkanlığını döneminde QHA İngilizce sayfası editörü olan Rüstem Ablâtif üstlendi. Gençlerin aktif çalışmaları neticesinde 26 Haziran 2009 tarihinde Akmescit’in merkez meydanında ilk kez Kırım Tatar Milli Bayrak Bayramı organize edildi. Rusya 24 Şubat 2022’te Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlatmasının ardından Ukrayna ordusuna katılan Rüstem Ablatif Eylül 2022’de cephede hayatını kaybetmişti. Bu vesileyle QHA ailesi olarak işgalciye karşı savaşırken şehit düşen Rüstem Ablatif’i rahmetle anıyoruz. Gençlerin aktif çalışmaları neticesinde 26 Haziran 2009 tarihinde Akmescit’in merkez meydanında ilk kez Kırım Tatar Milli Bayrak Bayramı organize edildi. O günün sembolü de, dönemin Bursa Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Merhum Başkanı Adnan Süyen’in 2009 yılında diktirip armağan ettiği 21×12 metre boyutlarına sahip dünyanın en büyük Kırım Tatar Bayrağı oldu.

Çin'in casus uygulaması TikTok'un kullanımı TSK'da yasaklandı Haber

Çin'in casus uygulaması TikTok'un kullanımı TSK'da yasaklandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Millî Savunma Komisyonu tarafından, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) Çin’e istihbarat bilgileri sağlaması dolayısıyla birçok ülkenin ulusal güvenliğe tehdit olarak gördüğü Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok'un kullanımı yasaklandı.  Söz konusu karar, 30 Mayıs 2024 tarihinde TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Mill'i Savunma Komisyonunda kabul edildi. TSK PERSONELLERİNİN KİMLİK VE GÖREVLERİNİN YAYINLANMASI Millî Savunma Komisyonunda kabul edilen TikTok yasağına göre, TSK personellerinin kimlik ve görevlerinin yayınlanmasının önüne geçilecek. Öte yandan kabul edilen değişikle görevden ayrılan Millî Savunma Bakanlığı personelinin, Bakanlığın görev ve sorumluluğuna ilişkin konularda görevde oldukları süre içerisinde, rütbeleri dışında bulundukları makam ve görevlerine ilişkin ünvanlarını kullanarak beyanat vermeleri, açıklama yapmaları ve yazı yazmaları halinde, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde hapis cezası verilmesini öngören düzenlemenin ikinci maddesi teklif metninden çıkarıldı. ÇİN TİKTOK UYGULAMASI İLE İZİNSİZ VERİ TOPLUYOR ABD, FBI Direktörü Christopher Wray daha önce, Çin’in süper bilgisayarlar ve yapay zeka araçlarını kullanarak casusluk, IP hırsızlığı dahil birçok yasadışı faaliyette bulunduğunun altını çizmiş ve, "Bu, büyük veri (big data) operasyonlarının her türlüsünü yapmak için veri kontrolüdür. Bu, milyonlarca cihaza ulaşmak için yazılımların kontrol edilmesidir" demişti. Wray ayrıca Çin hükûmetinin TikTok uygulaması ile insanların verilerini izinsiz topladığına dikkat çekmişti.

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Stefançuk, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüştü Haber

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Stefançuk, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüştü

Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada) Başkanı Ruslan Stefançuk (Ruslan Stefanchuk), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'un daveti üzerine Ankara'ya 2 günlük resmî ziyarette bulundu. Kurtulmuş, 14 Mayıs 2024 tarihinde Stefançuk'u makamında ağırlayarak birebir görüşmede bulundu.  "UKRAYNA'YA YÖNELİK DESTEĞİMİZİ İFADE EDİYORUZ" Kurtulmuş görüşmede, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ortaklığın anahtarının Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki diyaloğun, parlamentolar arası etkileşimin, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının arasındaki iş birliği olduğunu vurguladı. Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırılara da değinen Kurtulmuş, "Ukrayna'da savaşın ilk günlerinden itibaren, sadece Kırım'ın değil, işgal altındaki tüm toprakların geri verilmesi konusunda Ukrayna'ya desteğimizi ifade ediyoruz. İstikrarlı ve adil bir barıştan yanayız" vurgusu yaptı.  "TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ADİL BARIŞ İÇİN ÇABA GÖSTERİYOR" Stefançuk ise görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmede, "Rusya'nın tam ölçekli işgalinin ilk günlerinden bu yana Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteyen Türkiye, sürdürülebilir ve adil barışa ulaşmak için önemli çabalar gösteriyor" ifadelerini kullandı. Stefançuk görüşmeye ilişkin yaptığı değerlendirmesinde,"Şu anda mevcut olan yüksek düzeydeki parlamentolar arası ilişkiler, ülkelerimiz arasındaki genel ilişkilerin önemli bir bileşenidir ve Cumhurbaşkanlarımız, hükûmetlerimiz ve halklarımız tarafından desteklenmektedir" dedi. Ayrıca Stefançuk Kırım Platformunun kuruluş ve faaliyetlerine katılım sağlayan Kurtulmuş'a teşekkür ederek, mevkidaşını Kıyiv'e davet etti. Stefançuk, Türkiye'nin Kırım Paltformu Üçüncü Zirvesi'ne katılımına güvendiğini kaydetti. STEFANÇUK'UN RESMÎ ZİYARETİ İKİ GÜN SÜRECEK Ziyaret kapsamında Ukrayna ile Türkiye arasındaki stratejik iş birliği, parlamentolar arası iş birliği ve Karadeniz'de tehdit haline gelen Rus saldırganlığının sonuçları görüşülecek. Ayrıca Stafençuk'un yapacağı ikili görüşmelerde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın 10 maddelik Barış Formülü, Ukrayna'nın yeniden inşası ve bu konuda Türkiye'nin yapacağı katkılar masaya yatırılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.