SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye BRICS'e resmi olarak başvurdu

Rusya ve Çin kontrolündeki BRICS'e Türk devletlerinden Türkiye, resmî başvuruda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 18:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye BRICS'e resmi olarak başvurdu

Türkiye, BRICS grubuna resmî olarak üyelik başvurusu yaptı. Bu hamle, küresel etkisini genişletmek ve Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni stratejik bağlar kurmak amacı taşıyor. Ekim ayında Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak zirvede BRICS'in genişlemesi masaya yatırılacak. Türkiye’nin BRICS’e katılma talebi, ülkenin Batı odaklı stratejisinden uzaklaşarak çok kutuplu bir dünya düzenine entegre olma arzusunu yansıtıyor.

TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİK VİZYONU: BATI’DAN DOĞU’YA YENİ İTTİFAKLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimi, Türkiye'nin küresel etkisini artırmayı ve jeopolitik ağırlığını geliştirmeyi hedefliyor. Yetkililere göre, Türkiye’nin BRICS üyeliği talebi, Avrupa Birliği'ne katılma sürecindeki duraklama ve NATO ile yaşanan anlaşmazlıkların bir sonucu. Erdoğan, “Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini eş zamanlı olarak geliştirdiğinde güçlü ve müreffeh bir ülke olabilir.” şeklinde bir açıklama yaptı.

BRICS'İN GENİŞLEMESİ: YENİ ÜYELER VE KÜRESEL ETKİLER

BRICS grubu, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın yanı sıra bu yıl İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır'ı da üyeleri arasına kattı. Türkiye’nin yanı sıra Malezya, Tayland ve Azerbaycan da gruba katılmak isteyen diğer ülkeler arasında. BRICS, Batı merkezli Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşlara alternatif olmayı hedefliyor, yeni üyeler finansman ve ticari ilişkilerde genişleme fırsatları yakalayabilir.

ERDOĞAN’IN STRATEJİK HAMLESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı ülkelerin Türkiye'nin savunma sanayi ve ekonomi hedeflerine engel olduğunu savunuyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin genişletilmesi çağrısında bulunmuş ve Şangay İşbirliği Örgütüne ilgi göstermişti. Erdoğan, Avrupa Birliği ve Şangay İşbirliği Örgütü arasında bir tercih yapmak zorunda olmadıklarını, her iki yapı ile de kazan-kazan ilişkileri geliştirmek istediklerini vurguladı.

Türkiye, BRICS’e katılarak Rusya ve Çin ile ekonomik işbirliğini derinleştirmeyi ve Avrupa ile Asya arasında bir ticaret köprüsü olmayı hedefliyor. Türkiye'nin ayrıca, Rusya ve Türkistan'dan gaz ihracatı için bir merkez olma planları bulunuyor. Türkiye’nin BRICS üyeliği, ülkenin küresel ekonomik ve jeopolitik pozisyonunu güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

BRICS'e son olarak Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 1 Ocak 2024 tarihinde katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.