SON DAKİKA
Hava Durumu

Stoltenberg'den Çin'e kritik çağrı!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'e Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn işgal girişiminde Rusya'ya verdiği desteği bırakması çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2024 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2024 17:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Stoltenberg'den Çin'e kritik çağrı!

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde gerçekleşecek Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı ile eş zamanlı olarak, Norveç Başbakanı Jonas Garh Store ile 6 Eylül 2024 tarihinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Jens Stoltenberg basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

Savaş, güvenliğimizin bölgesel değil küresel olduğunu göstermiştir. İran ve Kuzey Kore insansız hava araçları, mühimmat ve hatta daha fazlasını sağlamaktadır. Çin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı sırasında, kendi sınırsız ortaklığı ve Rusya'nın savunma sanayi üssüne verdiği destek sayesinde önemli bir komşu haline geldi. Buna çift kullanımlı malzemelerin, silah bileşenlerinin, ekipmanların ve hammaddelerin transferi de dahildir.

Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişiminde Rusya'yı desteklemeyi bırakması için Çin'e çağrı yaptı. Stoltenberg, Pekin'in yardımının savaşın devam etmesinde önemli bir faktör olduğunu kaydetti.

"Çin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında belirleyici bir 'kolaylaştırıcı' haline geldi." diyen NATO Genel Sekreteri, Çin'in Rusya'nın kullandığı birçok silahın üretimini sağlayan ülke olduğunu belirtti.

Pekin'in Ukrayna'daki savaşı körüklemesinin çıkarlarını ve itibarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunan Stoltenberg, "Çin'i Rusya'nın yasa dışı savaşını desteklemeyi bırakmaya çağırıyorum." dedi.

Çin, 2022'de yapılan Madrid Zirvesi'nde kabul edilen yeni Stratejik Konsept belgesinde NATO tarafından ilk defa "sistematik sınama" unsuru olarak tanımlanmıştı.

Stoltenberg ayrıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşını sona erdirmenin en kısa yolunun Kiev'e silah sağlamak olduğunu vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.