SON DAKİKA
Hava Durumu

Slovenya, Rusya'yı terör destekçisi devlet olarak tanımadı!

Slovenya Parlamentosu Dış Politika Komitesi, önceki gün Ukrayna'daki Rus saldırganlığını kınayan bir karar aldı ancak Rusya'yı terörü destekleyen ülkeler listesine dahil etme önerisini reddetti.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2023 22:48
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2023 22:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Slovenya, Rusya'yı terör destekçisi devlet olarak tanımadı!

Slovenya Parlamentosu Dış Politika Komitesi (OZP), muhafazakarların Rusya'yı terörü destekleyen ülkeler listesine dahil etme önerisini reddetti. Ancak, Rusya'nın saldırganlığını kınayan başka bir karar aldı. Alınan kararda, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş kınandı ve bu karar oybirliği ile desteklendi.

Komite, Slovenya hükumetinin Ukrayna'ya yardım ve desteğe devam etmesi yönünde karar aldı. Diğer yandan, Slovenya hükumetine, kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın savunulması yönünde çağrı yapıldı. Ayrıca Komite, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçlarının bağımsız bir şekilde soruşturulması çabalarını destekledi.

SLOVENYA PARLAMENTOSUNA RUSYA ÇAĞRISI

Slovenya Parlamentosunda 7 Mart 2023 tarihinde yapılan toplantıda, Slovenya Demokrat Partisi Milletvekili Frantz Breznik, Rusya'nın sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılarını kınayan bir karar çağrısında bulundu. Breznik, Parlamentodaki açıklamada, Ukrayna halkının vatanlarını savunduğunu ve aynı zamanda evrensel özgürlük ve demokratik değerler için savaştığını kaydetti.

Slovenya Dışişleri Bakanı, Sosyal Demokratların lideri Tanja Fajon, Rusya'nın terörü destekleyen ülkeler listesine eklenmesinin tüm Rus halkının cezalandırılması anlamına geleceğini söyleyerek, Rusya'nın terör destekçisi devlet olarak tanınmasına karşı çıktı. Benzer şekilde, Slovenya Başbakanı Robert Golob, Slovenya'nın Rus saldırganlığını yeterince kınadığını ve bu nedenle yeni açıklamaların gereksiz olduğunu ifade etti.

Bunun üzerine Slovenya Parlamentosu Dış Politika Komisyonu (OZP), Slovenya'nın Rusya'yı terörü destekleyen ülkeler listesine almasını öngören karar tasarısını, 4 lehte ve 9 aleyhte oyla reddetti.

AVRUPA PARLAMENTOSU, RUSYA'YI TERÖRİZM SPONSORU DEVLET OLARAK TANIDI

23 Kasım 2022'de Avrupa Parlamentosu, Rusya'yı terörizme sponsor olan bir devlet olarak tanıdı. 18 Ekim 2022'de Estonya Parlamentosu, Rus rejimini terörist olarak tanıdığı ve Ukrayna topraklarının işgaline karşı çıktı ve sözde referandumu tanımadığını ilan etti.

Ardından, Çekya Parlamentosunun alt kanadı da mevcut Rus rejimini terörist olarak nitelendiren bir karar aldı. 24 Kasım 2022'de Rusya Federasyonu, Hollanda'da teröre sponsor olan devlet olarak kabul edildi. Ve Aralık 2022'de Polonya Sejmi, Rusya'yı terörü destekleyen bir devlet olarak tanıdı.

16 Şubat 2023 tarihinde Slovakya Ulusal Meclisi, mevcut Rus rejimini terörist ilan etti ve Rusya Federasyonu'nu terörü destekleyen bir devlet olarak tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.