SON DAKİKA
Hava Durumu

Saakaşvili'den Azerbaycan'a Kafkasya'da yeni çatışmaları önleyecek çözüm önerisi

Hapisteki eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Güney Kafkasya'nın, özellikle Nahçıvan'dan Azerbaycan anakarasına doğrudan kara erişimi sağlayacak koridor konusunda potansiyel bir askeri çatışma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu yazdı.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 01:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Saakaşvili'den Azerbaycan'a Kafkasya'da yeni çatışmaları önleyecek çözüm önerisi

Hapisteki Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, 30 Eylül 2023 tarihinde, sosyal medya hesabından Azerbaycan’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Saakaşvili, Güney Kafkasya'nın özellikle Nahçıvan'dan Azerbaycan anakarasına doğrudan kara erişimi sağlayacak koridor konusunda potansiyel bir askeri çatışma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu yazdı.

Mihail Saakaşvili, olası bir çatışmanın önlenmesi için Azerbaycan ve Ermenistan’a çağrıda bulundu. Saakaşvili, "Rusya'nın bu çatışmayı körüklemekle ilgilendiğini kabul etmek önemli. Ancak bu soruna güç kullanımı gerektirmeyen alternatif çözümler de mevcuttur. Azerbaycan ve Ermenistan liderlerini, Ukrayna ile Moldova arasındaki anlaşmayı olası bir örnek olarak değerlendirmeye teşvik etmek istiyorum” dedi.

Saakaşvili, Azerbaycan ve Ermenistan yönetimine yaptığı çağrıda, Moldova, Odesa'nın güney kısmına erişim talep etmesi durumunda Dinyester Nehri üzerinden bir yol kiralamayı kabul etti. Benzer bir çözümün, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki duruma uygulanması her iki ülke için de faydalı olacaktır. Ermenistan ticari ve mali faydaların yanı sıra önemli transit yollarına da erişim sağlayabilir. Ayrıca Azerbaycan, Rus birliklerinin varlığının devam etmesi ihtiyacını da ortadan kaldırabilir, bu da sonuçta iki ülke arasında barış içinde bir arada yaşamanın yolunu açacaktır" açıklamasını yaptı.

UKRAYNA İLE MOLDOVA ARASINDAKİ YOL MODELİ NASIL TASARLANDI?

Ukrayna, 2021 yılında, 3.4 milyar Ukrayna Grivnası karşılığında Dinyester üzerinden Moldova’ya bir köprü inşa edeceğini açıklamıştı. Köprünün kendisine ek olarak, Ukrayna’da 1.6 km ve Moldova’da 5 km’lik bir yol da inşa ediliyor. Proje, Ukrayna bütçesinden finanse edilmişti.

.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.