SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, nükleer tatbikatın ikinci aşamasına geçti!

Rusya Savunma Bakanlığı, 11 Haziran 2024 tarihinde Ukrayna sınırında başlattığı nükleer tatbikatın ikinci aşamasına geçtiklerini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2024 20:40
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2024 21:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, nükleer tatbikatın ikinci aşamasına geçti!

Vladimir Putin yönetimindeki Rusya Federasyonu, 24 Şubat 2022'de topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlattığı Ukrayna'ya yönelik yeni bir askerî hazırlığın içine girdi. Rusya Savunma Bakanlığı, 6 Mayıs 2024 tarihinde Putin'in emri doğrultusunda nükleer silahlarla askerî tatbikat yapacağını duyurdu. 

Açıklamada Batılı ülkelerin kararlarında kışkırtma olduğu vurgulanarak sözde Rusya'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumayı amaçladıkları öne sürüldü. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tatbikatın Ukrayna müttefiki Batılı ülkelerin Ukrayna'ya asker gönderme planına karşılık bir yanıt olduğunu savundu.

Rusya Savunma Bakanlığı, 11 Haziran'da yaptığı açıklamasında, 21 Mayıs 2024 tarihinde başlatılan nükleer tatbikatın ikinci aşamasına geçildiğini duyurdu. Açıklamada "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararı uyarınca, stratejik olmayan nükleer kuvvet tatbikatlarının ikinci aşamasına başlandı."  ifadeleri kullanıldı.

Resmi olarak 11 Haziran 2024 tarihinde ikinci aşamasına başlanılan nükleer tatbikatın amacının, askerî personel ve teçhizatın hazır olmasının sağlanması olduğu ileri sürülüyor. Öte yandan Rusya, stratejik olmayan nükleer kuvvet tatbikatlarının ikinci aşamasını Belarus ile ortak yapıyor. 

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, konuya ilişkin açıklamasında Rus silahlı kuvvetlerinin nükleer tatbikatlarının Batı'nın Ukrayna'daki eylemlerine bir tepki olduğunu ifade etti.

RUSYA’DAN NATO’YA YANIT

Sergey Şoygu, “Rusya, tatbikatlar yaparak NATO ülkelerinin askerî potansiyelinin ülkemiz sınırlarında birikmesine yanıt verdi.” dedi.

ŞOYGU ABD’Yİ HEDEF GÖSTERDİ

Şoygu,  Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) silah kontrolünü baltalayan eylemlerinin uluslararası güvenlik alanındaki durumun bozulmasına neden olduğunu söyledi ve bu durumun suçlusu olarak ABD’yi hedef gösterdi.

RUSYA, UKRAYNA SINIRINDAKİ NÜKLEER TATBİKATIN İLK AŞAMASINI BAŞLATTI

Rusya, nükleer tatbikatın ilk aşaması olan stratejik olmayan nükleer silahların hazırlanması ve kullanımına ilişkin uygulamalı eğitime 21 Mayıs 2024 tarihinde başlamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığının Nükleer tatbikatın başladığını duyurduğu açıklamasında, ilk aşamada Güney Askeri Bölge füze formasyonlarının personelinin, İskender operasyonel-taktik füze sistemi için özel mühimmat elde etme, fırlatma araçlarını donatma ve füze hazırlığı için belirlenen mevki alanına gizlice ilerleme görevleri üzerinde çalıştığını belirtmişti.

Ayrıca tatbikat kapsamında yer alan Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri havacılık birimlerinin personeli, aerobalistik hipersonik füzeler Kinjal ve belirlenen devriye bölgelerine uçuşlar da dahil olmak üzere özel havacılık silah savaş başlıklarının kullanımı konusunda pratik yapıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.