SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya Devlet Duması, Kuzey Kore ile kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasını onayladı!

Kuzey Kore ve Rusya arasında imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması, 14 Ekim 2024 tarihinde Rusya Devlet Dumasının onayına sunulmuştu. Anlaşma, Duma tarafından 24 Ekim 2024 tarihinde onaylandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 18:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya Devlet Duması, Kuzey Kore ile kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasını onayladı!

Rusya Devlet Duması, 19 Haziran 2024 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pyongyang'a yaptığı ziyaret sırasında imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasını, 24 Ekim 2024 tarihinde onayladı. 14 Ekim 2024 tarihine Devlet Duması onayına sunulan 23 maddeli anlaşma; uzay ve nükleer enerji, askerî yardım, ticaret, ekonomi ve yatırım alanlarını kapsıyor.

ANLAŞMANIN DÖRDÜNCÜ MADDESİ ASKERΠYARDIM!

İki devlet arasında imzalanan, süresiz geçerliliğe sahip olan anlaşmanın dördüncü maddesinde tarafların birbirine askerî yardım sağlamasını içeriyor. Anlaşma, taraflardan birinin bir veya birden fazla devletin silahlı saldırısına maruz kalması durumunda, birbirlerine “ellerindeki tüm imkânlarla”  askerî yardım sağlaması yükümlülüğünü kapsıyor. 

Dünyaca ünlü basın servisi The Wall Street Journal'a (WSJ) bilgi veren bir kaynak ise bu anlaşmanın gizli bir madde içerdiğini, maddenin Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna ile savaşa gönderilmesine izin verilmesi hususunda olduğunu belirtti.

İŞGALCİ RUSYA, KUZEY KORE İLE İŞ BİRLİĞİNDEN MEMNUN!

Rusya Devlet Başkanı Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Kuzey Kore ile gelişen ilişkiler hakkında çeşitli söylemlerde bulundu. Volodin, iki ülke arasında artan ilişkilerin birbirlerini daha iyi anlamasını sağladığını  ve ilişkilerin kapsamlı ve müttefik niteliğinde olmasının önemli olduğunu ileri sürdü. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko ise onaylanan anlaşmanın "Kuzeydoğu Asya'da istikrar sağlayıcı"  ve "Avrasya'da yeni bir güvenlik sisteminin inşasının temeli" olduğunu iddia etti. 

KUZEY KORE ASKERLERİ RUSYA'DA

Ukrayna istihbarat uzmanlarına dayandırılan bilgilere göre Vladimir Putin idaresindeki işgalci Rusya'nın Kuzey Kore ile gerçekleştirdiği savunma alanındaki iş birliği kapsamında, binlerce Kuzey Koreli askerin Rus ordusunda eğitim gördüğü duyurulmuştu. Ukraynalı istihbarat uzmanları, Rus ordusunda 3 bine yakın Kuzey Koreli personelin bulunduğu özel bir taburun kurulduğunu da bildirmişti. 

Ukrayna'da geniş yankı uyandıran bu iddialar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından doğrulandı. Ukrayna Parlamentosunun Genel Kurulunda 16 Ekim 2024 tarihinde konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Zelenskıy, istihbarat servislerinin verdiği bilgilerin doğru olduğunu, buna bağlı olarak Kuzey Koreli askerlerin Rus ordusunda Ukrayna'ya karşı savaştığını belirtmişti.

RUSYA İLE KUZEY KORE ARASINDA KAPSAMLI STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI

Putin'in 19 Haziran 2024 tarihinde Kuzey Kore'ye yaptığı ziyaret sırasında Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalanmıştı. Ayrıca, iki ülke hükûmetleri arasında sağlık, tıp eğitimi ve bilim alanı ile ilgili ve Tumannaya Nehri'nde sınır otomobil yolu köprüsünün inşasına ilişkin anlaşmalar imzalanmıştı. Jong-un ile Putin arasında gerçekleşen görüşme sonrasında düzenlenen toplantıda konuşan Putin, anlaşmanın "imzacı taraflardan birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardım sağlanmasını içerdiğini" söylemişti. Kim Jong-un ise, Rusya'yı "en dürüst dost ve müttefik" olarak nitelendirirken, Putin'den "Kore halkının en sevgili dostu" olarak bahsettmişti.

KUZEY KORE'DEN RUS İŞGALİNE DESTEK

Kuzey Kore lideri ayrıca, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna'nın anakarasına yönelik olarak yürüttüğü topyekûn saldırı ve işgal girişimini tümüyle desteklediğini ifade etmişti. Putin, Pyongyang'ın Ukrayna konusundaki tutumunu "bağımsız politikasının bir başka kanıtı" şeklinde nitelendirmişti. Putin ayrıca Rusya'nın Kuzey Kore ile "askeri-teknik iş birliğini geliştirmeyi göz ardı etmediğini" söylemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.