SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya Baltık Denizi'ndeki deniz sınırlarını tek taraflı olarak değiştiriyor

Rus yetkililer, ülkenin Baltık Denizi'ndeki Litvanya ve Finlandiya ile olan deniz sınırlarını tek taraflı olarak değiştirmeye karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2024 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya Baltık Denizi'ndeki deniz sınırlarını tek taraflı olarak değiştiriyor

Rusya, Baltık Denizi'ndeki karasularını Litvanya ve Finlandiya sınırı yakınlarında genişletmeyi planlıyor.

Rusya’nın yasal düzenlemelerin paylaşıldığı resmi sitede yayımlanan hükümet kararnamesi taslağına göre, Rus yetkililer ülkenin Baltık Denizi'nde Litvanya ve Finlandiya ile olan deniz sınırlarını tek taraflı olarak değiştirmeye karar verdi. 

The Moscow Times gazetesi tarafından hazırlanan haberde, Rusya Savunma Bakanlığının, Rusya'nın Finlandiya Körfezi'nin doğusunda ve Kaliningrad bölgesindeki Baltiysk ve Zelenogradsk kentleri yakınlarındaki deniz sınırının değiştirilmesine ilişkin bir yasa tasarısı hazırladığını aktarıldı. Bu eylemlerin Moskova'nın Baltık Denizi'nde Litvanya ve Finlandiya ile olan deniz sınırlarını tek taraflı olarak değiştirmeye hazırlandığına işaret ettiği belirtildi.

Rus hükümetinin kararnamesinin ekine atıfta bulunulan haberde Rus hükümetinin, Narva Nehri'nin kuzey giriş burnunun yanı sıra birkaç adanın bulunduğu bölgedeki koordinatları yeniden düzenlemeyi planladığı aktarıldı.

Belgeye göre, Litvanya sınırında bulunan Kuron Dili (Curonian Spit) bölgesi, Taran Burnu ve Vistül Kordonu (Vistula Spit) bölgeleri gözden geçiriliyor.

Yasa tasarısını hazırlayanlar, 1985 tarihli SSCB Bakanlar Kurulu kararnamesiyle belirlenen mevcut coğrafi koordinatların “mevcut coğrafi duruma tam olarak uymadığını” savunuyor.

Belgede, koordinatların 20. yüzyılın ortalarındaki çalışmalara dayanan küçük ölçekli deniz seyrüsefer haritalarına göre tespit edildiği ve bunun Rusya Federasyonu'nun iç deniz sularının dış sınırını belirlemeye izin vermediği ileri sürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.