SON DAKİKA
Hava Durumu

#Sınır

QHA - Kırım Haber Ajansı - Sınır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sınır haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aliyev ve Paşinyan bir araya geldi! Haber

Aliyev ve Paşinyan bir araya geldi!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 24 Ekim 2024 tarihinde Kazan'da düzenlenen 16. BRICS Zirvesi'nin son gününde bir araya geldi. Taraflar görüşmede; iki ülke arasında sınır tespitinin yapılması, karşılıklı çıkarlar ve barış anlaşmasının planlanması konularını ele aldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin dışişleri bakanlarına Barış ve Devletlerarası İlişkiler Anlaşması'nın en kısa sürede sonuçlandırılması ve imzalanması için ikili müzakerelere devam edilmesi talimatının verildiği belirtildi.  ERMENİSTAN PARLAMENTOSU AZERBAYCAN SINIRLARI KONUSUNDA ADIM ATTI! Ermenistan Parlamentosu, Ermenistan-Azerbaycan Sınırının Belirlenmesi ve Tahliyesi Komisyonlarının Tüzüğü Hakkındaki Yasa Tasarısı'nı onaylamıştı. Tasarı, Ermenistan Parlamentosu Genel Kurulunda 67 lehte oyla onaylanmıştı. Bu tasarıya göre sınırlar, iki ülkenin de bağımsızlığını yeni kazandığı, eski Sovyet cumhuriyetlerinin birbirlerinin Sovyet dönemi sınırlarını tanıdığı 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayanacak. AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN'DAN SINIR BELİRLEME KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIM Taraflar, 30 Ağustos 2024 tarihinde sınır komisyonlarının ortak faaliyetine ilişkin esasları imzalamıştı. Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonunun açıklamasına göre, 19 Nisan 2024 tarihinde imzalanan 8. toplantı protokolüne uygun olarak, Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonu ile Ermeni tarafının Devlet Sınırlarının Belirlenmesi ve Sınır Güvenliği Komisyonu, ortak faaliyet esaslarının onaylanması çalışmalarını tamamlamıştı. 26 Eylül 2024 tarihinde Ermenistan Anayasa Mahkemesi, tasarının onaylanması için yeşil ışık yakmıştı.

Ermenistan Parlamentosu Azerbaycan sınırları konusunda adım attı! Haber

Ermenistan Parlamentosu Azerbaycan sınırları konusunda adım attı!

Ermenistan Parlamentosu, Ermenistan-Azerbaycan Sınırının Belirlenmesi ve Tahliyesi Komisyonlarının Tüzüğü Hakkındaki Yasa Tasarısını onayladı. Tasarı, Ermenistan Parlamentosu Genel Kurulunda 67 lehte oyla onaylandı. Bu tasarıya göre sınırlar, iki ülkenin de bağımsızlığını yeni kazandığı, eski Sovyet cumhuriyetlerinin birbirlerinin Sovyet dönemi sınırlarını tanıdığı 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayanacak. Parlamentodaki muhalefetten ise tepki ise gecikmedi. Muhalefet, onaylanan tasarının "Bakü'ye daha fazla toprak tavizinin başlangıcı olabileceği" iddialarında bulundu. Onurum Var İttifakı'nın lideri Hayk Mamijanyan, tasarıyla ilgili, "Bu eylemlerin [Azerbaycan'a] daha fazla devlet karşıtı imtiyazlar için bir gerekçe olarak hizmet etmek üzere tasarlandığına dair sağlam temellere dayanan bir şüphe var." ifadelerini kullandı. AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN'DAN SINIR BELİRLEME KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIM Taraflar, 30 Ağustos 2024 tarihinde sınır komisyonlarının ortak faaliyetine ilişkin esasları imzalamıştı. Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonunun açıklamasına göre, 19 Nisan 2024 tarihinde imzalanan 8. toplantı protokolüne uygun olarak, Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonu ile Ermeni tarafının Devlet Sınırlarının Belirlenmesi ve Sınır Güvenliği Komisyonu, ortak faaliyet esaslarının onaylanması çalışmalarını tamamlamıştı. 26 Eylül 2024 tarihinde Ermenistan Anayasa Mahkemesi, tasarının onaylanması için yeşil ışık yakmıştı.

Finlandiya'dan Haber

Finlandiya'dan "hibrit savaş" için önem: Yasa onaylandı!

Finlandiyalı Parlamentosu, sınır muhafızlarının Rusya tarafından ülkeye giriş yapmaya çalışan üçüncü ülke vatandaşı sığınmacıların geri çevirmesine olanak tanıyan yasa tasarısını onayladı. Yasa, Fin sınır muhafızlarının geçiş noktalarında sığınmacıların iltica başvurularını reddetmelerine imkan tanıyacak. Finlandiya Parlamentosundan 167 lehte, 31 aleyhte ve bir çekimser oyla geçen yasa, bir yıl süreyle geçerli olacak. AMAÇ RUSYA'NIN YÜRÜTTÜĞÜ HİBRİT SAVAŞA GEÇİCİ ÖNLEM ALMAK Moskova'nın bir göç akını oluşturmak için kaçak göçmenleri iki ülke arasındaki sınıra yönlendirdiğini kaydeden Helsinki yönetimi, Rusya'nın "hibrit savaş" yürüttüğünü belirterek, tasarının amacının Rusya sınırından Finlandiya'ya geçmeye çalışan üçüncü ülke vatandaşlarının girişine engel olunmasına ilişkin geçici tedbirler almak olduğunu açıkladı. Yasanın Rusya'nın göçmenleri kasıtlı olarak sınıra yığma manevralarıyla mücadele etmek için gerekli olduğunu söyleyen Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, "Bu, Rusya'ya güçlü bir mesaj, müttefiklerimize güçlü bir mesaj; Finlandiya kendi güvenliğini sağlıyor, biz de AB sınırının güvenliğini sağlıyoruz." şeklinde konuştu. Öte yandan, sınır muhafızları tarafından özellikle savunmasız bir konumda olduğu düşünülen çocuklar ve engellilerin girişinin reddedilmeyeceği duyuruldu.

Hindistan Çin'in çağrısını reddetti! Haber

Hindistan Çin'in çağrısını reddetti!

Çin ile Hindistan arasındaki doğrudan uçuşlar 2020 yılında askıya alınmıştı. Bu süreçte Çin dünyanın en kalabalık iki ülkesi arasındaki doğrudan uçuşların tekrar başlaması için Hindistan'a defalarca baskı yaptı. Reuters'un 21 Haziran 2024 tarihinde Hintli bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Çin'in uçuşları tekrar başlatma çağrısı Hint yönetimince reddedildi. SINIRDA BARIŞ VE HUZUR OLMADIĞI SÜRECE Yetkili ayrıca Hindistan'ın Çin'in talebini görmezden geldiğini ve iki ülke arasında doğrudan uçuşların yeniden başlaması gibi ikili konuların tartışılmasından önce ilk olarak sınır anlaşmazlığının çözülmesi gerektiğini vurguladı.  Öte yandan Hindistan'ın en büyük havayolu firması olan IndiGo şirketinin CEO'su Pieter Elbers Reuters'a verdiği demeçte, Çin'in doğrudan uçuşlara devam etme arzusu hakkında, "Sınırda barış ve huzur olmadığı sürece, iki ülke arasındaki ilişkinin diğer yönleri ilerleyemez." ifadelerini kullandı. 20 HİNTLİ ASKER VE 4 ÇİNLİ ASKER ÖLMÜŞTÜ Çin ve Hindistan uzun yıllar aralarında ciddi sınır anlaşmazlıkları yaşadı. İki ülke arasındaki ilişkiler, 15 Haziran 2020'de Galwan Vadisi'ndeki her iki taraftan askerler arasında yaşanan ve ölümlerle sonuçlanan büyük çaplı çatışmadan bu yana gerginliğini koruyor. O dönem yaşanan çatışma neticesinde en az 20 Hintli asker ve 4 Çinli asker ölmüştü. Her ne kadar çok sayıda diplomatik ve askeri müzakere turu sonrasında sınırdaki gerilim azalmış olsa da iki ülke de sınırın fiili kontrol hattı boyunca on binlerce asker konuşlandırdı.  

Polonya sınır güvenliğini artırıyor: Haber

Polonya sınır güvenliğini artırıyor: "Doğu Kalkanı" projesi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekun işgal girişimi ile Polonya güvenlik önlemlerini artırma yoluna girdi. Ukrayna’yı destekleyen Polonya, Rusya ve Belarus’un yeni hedefi haline geldi. Polonya’ya yönelik düşmanca faaliyetler arasında siber saldırılar, kundaklama girişimleri ve yetkililerin Avrupa Birliği'nin istikrarını bozmaya yönelik olarak tanımladıkları göçmenlerin yasadışı yollardan sınırdan geçirilmesi yer alıyor. DOĞU KALKANI PROJESİ NEYİ AMAÇLIYOR? Polonya Genelkurmay Başkanlığı, Doğu Kalkanı projesinin detaylarını 27 Mayıs 2024 tarihinde duyurdu. Polonya Başbakanı Donald Tusk, doğu sınırının güçlendirilmesi için Doğu Kalkanı olarak bilinen projeye ilişkin açıklama yaptı. Tusk, 2028 yılında tamamlanması planlanan Doğu Kalkanı için 2,3 milyar avrodan fazla yatırım yapılacağını söyledi. Yetkililer ise bu konudaki çalışmaların başladığını aktardı. Polonya Savunma Bakanı Władysław Kosiniak-Kamysz konuya ilişkin basın toplantısında "Kalkanın amacı Polonya topraklarını korumak, düşman birliklerinin hareket kabiliyetini engellerken kendi birliklerimizin hareket kabiliyetini kolaylaştırmak ve sivilleri korumaktır." ifadelerini kullandı. Ayrıca Kosiniak-Kamysz, NATO’nun İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğu kanadını güçlendirmeye yönelik en büyük program olarak kaydetti. Doğu Kalkanı sistemi için finansmanı Polonya hükümeti tarafından sağlamasının yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin doğu sınırını güçlendireceği için AB'den de yardım talep edilecek. Doğu Kalkanı sistemi, Polonya'nın Belarus sınırındaki güvenliğini artırmayı amaçlıyor. 

Rusya ile Estonya arasında sınır krizi Haber

Rusya ile Estonya arasında sınır krizi

Rus sınır muhafızları, 22 Mayıs’ı 23 Mayıs’a bağlayan gece Narva Nehri üzerinde Estonya sularına yerleştirilen ve nakliye rotasını işaretlemek için kullanılan 20’ye yakın şamandırayı kaldırdı. Estonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan şamandıraların kaldırılması ve derhal iade edilmesi konusunda açıklama talep etti. Estonya Dışişleri Bakanlığı, 24 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Rusya'nın iki ülke arasında sınırı belirleyen ışıklı şamandıraları tek taraflı olarak kaldırdığını duyurdu. Rusya’nın provokatif eylemlere devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Rusya'nın gecenin karanlığında gerçekleştirdiği bu eylem, Rusya'nın komşularıyla olan sınırları ve en son Litvanya ve Finlandiya ile olan ilişkileri de dahil olmak üzere daha geniş provokatif davranış biçimiyle örtüşüyor. Bu eylemleri provokatif bir sınır olayı olarak değerlendiriyoruz. Bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu sınır temsilcilerimiz ve diplomatik kanallar aracılığıyla Rusya Federasyonu'na ileteceğiz, şamandıraların kaldırılması ve derhal iade edilmesi konusunda açıklama talep edeceğiz. Estonya, Rusya'nın Avrupa çapındaki kötü niyetli faaliyetlerine karşı koymaya devam ederken müttefik ve ortaklarıyla yakın temas halindedir." denildi. AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TEPKİ Konuyu değerlendiren Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Estonya ve diğer üye ülkelerle iş birliği ve dayanışma içinde başından beri durumu yakından izlediğini belirterek, "Bu sınır olayı, Rusya'nın Baltık Denizi bölgesindeki deniz ve kara sınırları da dahil olmak üzere daha geniş kapsamlı provokatif davranışının bir parçası. Bu tür eylemler kabul edilemez. AB, Rusya'dan şamandıraların kaldırılması ve derhal iade edilmesi konusunda bir açıklama bekliyor." ifadelerine yer verdi. RUSYA’DAN BALTIK DENİZİ’NDE SINIRLARI DEĞİŞTİRME GİRİŞİMİ Daha önce Rusya, Baltık Denizi'ndeki karasularını Litvanya ve Finlandiya sınırı yakınlarında genişletmeyi planladığı belirtilmişti. Rusya Savunma Bakanlığının, Rusya'nın Finlandiya Körfezi'nin doğusunda ve Kaliningrad bölgesindeki Baltiysk ve Zelenogradsk kentleri yakınlarındaki deniz sınırının değiştirilmesine ilişkin bir yasa tasarısı hazırladığını aktarılarak, bu eylemlerin Moskova'nın Baltık Denizi'nde Litvanya ve Finlandiya ile olan deniz sınırlarını tek taraflı olarak değiştirmeye hazırlandığına işaret ettiği dikkat çekildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.