Rusya ile Estonya arasında sınır krizi
Rus sınır muhafızları, 22 Mayıs’ı 23 Mayıs’a bağlayan gece Narva Nehri üzerinde Estonya sularına yerleştirilen ve nakliye rotasını işaretlemek için kullanılan 20’ye yakın şamandırayı kaldırdı. Estonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan şamandıraların kaldırılması ve derhal iade edilmesi konusunda açıklama talep etti.
Estonya Dışişleri Bakanlığı, 24 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Rusya'nın iki ülke arasında sınırı belirleyen ışıklı şamandıraları tek taraflı olarak kaldırdığını duyurdu. Rusya’nın provokatif eylemlere devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Rusya'nın gecenin karanlığında gerçekleştirdiği bu eylem, Rusya'nın komşularıyla olan sınırları ve en son Litvanya ve Finlandiya ile olan ilişkileri de dahil olmak üzere daha geniş provokatif davranış biçimiyle örtüşüyor. Bu eylemleri provokatif bir sınır olayı olarak değerlendiriyoruz. Bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu sınır temsilcilerimiz ve diplomatik kanallar aracılığıyla Rusya Federasyonu'na ileteceğiz, şamandıraların kaldırılması ve derhal iade edilmesi konusunda açıklama talep edeceğiz. Estonya, Rusya'nın Avrupa çapındaki kötü niyetli faaliyetlerine karşı koymaya devam ederken müttefik ve ortaklarıyla yakın temas halindedir." denildi.
AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TEPKİ
Konuyu değerlendiren Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Estonya ve diğer üye ülkelerle iş birliği ve dayanışma içinde başından beri durumu yakından izlediğini belirterek, "Bu sınır olayı, Rusya'nın Baltık Denizi bölgesindeki deniz ve kara sınırları da dahil olmak üzere daha geniş kapsamlı provokatif davranışının bir parçası. Bu tür eylemler kabul edilemez. AB, Rusya'dan şamandıraların kaldırılması ve derhal iade edilmesi konusunda bir açıklama bekliyor." ifadelerine yer verdi.
RUSYA’DAN BALTIK DENİZİ’NDE SINIRLARI DEĞİŞTİRME GİRİŞİMİ
Daha önce Rusya, Baltık Denizi'ndeki karasularını Litvanya ve Finlandiya sınırı yakınlarında genişletmeyi planladığı belirtilmişti. Rusya Savunma Bakanlığının, Rusya'nın Finlandiya Körfezi'nin doğusunda ve Kaliningrad bölgesindeki Baltiysk ve Zelenogradsk kentleri yakınlarındaki deniz sınırının değiştirilmesine ilişkin bir yasa tasarısı hazırladığını aktarılarak, bu eylemlerin Moskova'nın Baltık Denizi'nde Litvanya ve Finlandiya ile olan deniz sınırlarını tek taraflı olarak değiştirmeye hazırlandığına işaret ettiği dikkat çekildi.