SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkemesinden Tataristanlı gazeteci Alsu Kurmaşeva hakkında tutuklama kararı!

Kremlin güdümündeki Tataristan'da Kazan Bölge Mahkemesi, RFE/RL muhabiri Alsu Kurmaşeva'nın 5 Aralık 2023 tarihine kadar tutuklu kalmasına karar verdi. Kurmaşeva, ABD pasaportu aldığı için daha önce para cezasına çarptırılmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkemesinden Tataristanlı gazeteci Alsu Kurmaşeva hakkında tutuklama kararı!

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Tatar-Başkurt Servisi Muhabiri Alsu Kurmaşeva, 18 Ekim 2023 tarihinde Kazan'da gözaltına alınmıştı. Kurmaşeva'nın 20 Ekim'de yapılan ilk duruşmasında nihai kararın 23 Ekim 2023 tarihinde verileceği açıklanmıştı. 

Kazan Tatarı gazeteci Alsu Kurmaşeva'nın, 2 Haziran 2023'te Kazan havalanında pasaportlarına ve telefonuna el konulmuş ve ardından izinsiz vatandaşlık aldığına dair para cezasına çarptırılmıştı. Çekya'nın başkenti Prag şehrinde yaşayan gazetecinin, hem Rusya Federasyonu hem de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pasaportunun olması bu duruma gerekçe gösterilmişti. Kurmaşeva'nın 2022 sonbaharında Rus askere alma vakalarına ilişkin verileri çevrim içi olarak topladığını ve yurtdışına aktardığını iddia eden Rus makamları, gözaltı kararına gerekçe olarak bunları gösterdi. Kurmaşeva, Tataristan ve Başkurdistan dahil olmak üzere Rusya'nın başlattığı ve savaş hakkında ayrıntılı haberler yazıyordu. Kurmaşeva, Putin Rusyası'nın Ukrayna'daki işgal girişimi ve saldırılarına karşı çıkıyordu.

Kazan Sovyet Bölge Mahkemesi, 23 Ekim'de yapılan duruşmada Alsu Kurmaşeva'nın 5 Aralık 2023 tarihine kadar tutuklu kalmasına karar verdi.

RUS YETKİLİLERİNİN TATARLARA BASKILARI ARTIYOR

Alsu Kurmaşeva'nın 20 yıldan fazla bir süredir çalıştığı Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)'nin Çek Cumhuriyeti merkezli Tatar-Başkurt Servisi Başkan Vekili Jeff Gedmin, "Alsu Kurmaşeva, yıllardır Tataristan, Başkurdistan ve Rusya'nın Volga bölgesinde yaşayan ulusal azınlıkları hakkında haber yapan deneyimli bir gazetecidir. Tatar dili ve kültürünün korunmasına ve yaşatılmasına yönelik çeşitli girişimler hakkında yazılar yazmıştır. Son dönemde Rus yetkililerin Tatarlara yönelik baskıları artırılıyor. Alsu bizim en kıdemli meslektaşımız, iki çocuk annesi ve ailesine yeniden kavuşabilmesi için derhal serbest bırakılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda ABD ve Rusya vatandaşı olan Kurmaşeva için dünyanın dört bir tarafından tepkiler geldi. Birleşmiş Milletler, ABD kongre üyeleri, politikacılar, gazeteciler ve insan hakları örgütleri Alsu Kurmaşeva'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Matthew Miller, konuya ilişkin, "Alsu Kurmaşeva'nın Rusya'da gözaltına alındığını biliyoruz. Rus yetkililer bize bu konuda bilgi vermedi. Rus yetkililerin pasaportlarına el koyduğu ve Rusya'dan ayrılamadığı mayıs ayından bu yana bu davayı takip ediyoruz. Bugüne kadar, davaya faydası olmayacağına inandığımız için konuşmadık. Bu, Rus hükumetinin ABD vatandaşlarına yönelik bir başka tacizi gibi görünüyor. Çifte vatandaşlığı var, buna Ruslar neden oldu. Yetkililer bilgi vermiyor ama biz başka yollar arayacağız" açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.