SON DAKİKA
Hava Durumu

Riga'da 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi düzenleniyor

Bugün Riga'da başlayan 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi'ne yaklaşık 40 ülkeden temsilci katılım sağlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Riga'da 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi düzenleniyor

Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi bugün başladı. Zirveye 40’tan fazla ülkenin ve uluslararası kuruluşunun heyeti katılıyor.

Zirvenin açılışında konuşan Letonya Parlamentosu Başkanı Daiga Mierinja, bu toplantının amacının Ukrayna'ya destek vermek ve uluslararası hukuk ilkelerini desteklemek olduğunu belirterek, “Ukrayna sadece toprak bütünlüğü için değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğüne ve barışçıl iş birliğine dayanan uluslararası ilişkiler sisteminin korunması için de mücadele ediyor. İşte bu nedenle, bu zirvede birçok ülkenin temsil edilmesinden özellikle ilham alıyorum, bu da Ukrayna'nın uluslararası hukuk ve adalet mücadelesinde yalnız olmadığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Kırım Platformunun Rus saldırganlığına dikkat çeken kolektif çabaların bir sonucu olduğunu belirten Mierinja, "Rusya, Kırım'daki baskı ve zulümlerle ayrıca işgal altındaki diğer bölgelerdeki çatışmalar yoluyla sınırları yeniden çizmeye çalışıyor. Biz de bölgede barış ve adaleti yeniden tesis etmek için çalışıyoruz." dedi.

40’TAN FAZLA ÜLKE KATILIYOR

Letonya Parlamentosu basın servisi tarafından daha önce yapılan yapılan açıklamada, halihazırda Arnavutluk, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Gana, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Litvanya, Malta, Moldova, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Krallık parlamento heyetlerinin zirveye katılımlarını doğruladıkları aktarıldı. Parlamento heyetlerinin çoğunluğu Parlamento Başkanı düzeyinde temsil ediliyor. 

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platform, devlet ve hükûmet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası iş birliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde faaliyet göstermeyi öngörüyor. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu'nu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.