SON DAKİKA
Hava Durumu

#Riga

QHA - Kırım Haber Ajansı - Riga haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Riga haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Refat Çubarov: Topraklarımız asla pazarlık konusu olamaz Haber

Refat Çubarov: Topraklarımız asla pazarlık konusu olamaz

Letonya'nın başkenti Riga'da 24 Ekim 2024 tarihinde 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi düzenlendi. Zirvede 70’tan fazla ülkenin ve uluslararası kuruluşun heyeti katılım gösterdi. Zirvede konuşma yapan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi’ne katılarak Ukrayna’ya destek veren herkese teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: “Ukrainler, Kırım Tatarları ve tüm Ukrayna vatandaşlarının acısını kendi acınız olarak gördüğünüz için, demokratik değerleri paylaştığınız ve Rusya'nın topraklarımıza yönelik saldırılarını sürekli olarak tanımadığınız için size minnettarız. Ancak, birçok konuşmada da dile getirildiği gibi, Rus saldırganlığını püskürtmek için çabalarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Barışa ulaşmak için çeşitli seçenekleri tartışabiliriz ancak şunu bilelim ki, yalnızca bizim birliğimiz, kararlılığımız ve askeri gücümüz Rus saldırganını barışa ve askeri güçlerini Ukrayna topraklarından çekmeye, ayrıca uluslararası hukuk, insancıl hukuk ve insan hakları ilkeleri ile normlara uymasına zorlayabilir.” "BARIŞ ARZUMUZU SALDIRGANI YATIŞTIRMA FAALİYETLERİNE DÖNÜŞTÜRMEMELİYİZ" Ukraynalıların ve büyük mücadeleler sonucu ancak 45 yıl sonra anavatanlarına dönebilen Kırım Tatarlarının, dünyadaki herkes gibi dökülen kanın durmasını, işgal altındaki Ukrayna topraklarındaki zulümlerinin sona ermesini ve barışın sağlanmasını arzuladığını belirten Çubarov, “Ancak bu barış adil olmalı. Bu barış için herhangi bir bedel ödemeye hazır değiliz. Topraklarımız asla pazarlık konusu olamaz. Rusya'nın diğer ülkelere yönelik saldırganlığını daha da genişletmek için askeri bir üs haline getirdiği, Kırım Tatar halkının anavatanı Kırım da buna dahil. Bu nedenle barış arzumuzu saldırganı yatıştırma faaliyetlerine dönüştürmemeliyiz.” dedi.

Stefançuk: Ukrayna Kırım'dan asla vazgeçmeyecektir Haber

Stefançuk: Ukrayna Kırım'dan asla vazgeçmeyecektir

Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada) Başkanı Ruslan Stefançuk (Ruslan Stefanchuk), 3. Uluslararası Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi'nde yaptığı konuşmasında, Kırım'ın geri kazanılması mücadelesinin, Ukrayna'nın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ekledi. Letonya'nın başkenti Riga'da bugün 3. Uluslararası Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi düzenleniyor. Zirveye 40’tan fazla ülkenin ve uluslararası kuruluşunun heyeti katılıyor. Zirve açılışında konuşan Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, “Biz asla Kırım'dan vazgeçmeyeceğiz, tıpkı saldırgan tarafından geçici olarak işgal edilen herhangi bir Ukrayna topraklarından vazgeçmeyeceğimiz gibi. Bizim için Kırım'ın işgalden kurtarılması için alternatif yoktur. Bu bizim toprağımız ve burada bizim insanlarımız yaşıyor.” şeklinde konuştu. Kırım Tatar halkının adaletin yeniden sağlanmasını arzuladığını belirten Stefançuk, bundan dolayı Letonya, Litvanya, Kanada, Polonya ve Estonya parlamentolarının yaptığı gibi diğer ülkelerin de 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıması gerektiğini kaydetti. Stefançuk, “Kırım'ın geri kazanılması mücadelesi, Ukrayna'nın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır.” diye vurguladı. KIRIM PLATFORMU PARLAMENTERLER ZİRVESİ İlk olarak Ekim 2022'te Hırvatistan’ın başkenti Zagreb'te düzenlenen zirvenin ikincisi geçen yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapıldı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi. KIRIM PLATFORMU NEDİR? Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı. Platform, devlet ve hükûmet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası iş birliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde faaliyet göstermeyi öngörüyor. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu'nu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.

Riga'da 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi düzenleniyor Haber

Riga'da 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi düzenleniyor

Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi bugün başladı. Zirveye 40’tan fazla ülkenin ve uluslararası kuruluşunun heyeti katılıyor. Zirvenin açılışında konuşan Letonya Parlamentosu Başkanı Daiga Mierinja, bu toplantının amacının Ukrayna'ya destek vermek ve uluslararası hukuk ilkelerini desteklemek olduğunu belirterek, “Ukrayna sadece toprak bütünlüğü için değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğüne ve barışçıl iş birliğine dayanan uluslararası ilişkiler sisteminin korunması için de mücadele ediyor. İşte bu nedenle, bu zirvede birçok ülkenin temsil edilmesinden özellikle ilham alıyorum, bu da Ukrayna'nın uluslararası hukuk ve adalet mücadelesinde yalnız olmadığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Kırım Platformunun Rus saldırganlığına dikkat çeken kolektif çabaların bir sonucu olduğunu belirten Mierinja, "Rusya, Kırım'daki baskı ve zulümlerle ayrıca işgal altındaki diğer bölgelerdeki çatışmalar yoluyla sınırları yeniden çizmeye çalışıyor. Biz de bölgede barış ve adaleti yeniden tesis etmek için çalışıyoruz." dedi. 40’TAN FAZLA ÜLKE KATILIYOR Letonya Parlamentosu basın servisi tarafından daha önce yapılan yapılan açıklamada, halihazırda Arnavutluk, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Gana, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Litvanya, Malta, Moldova, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Krallık parlamento heyetlerinin zirveye katılımlarını doğruladıkları aktarıldı. Parlamento heyetlerinin çoğunluğu Parlamento Başkanı düzeyinde temsil ediliyor.  KIRIM PLATFORMU NEDİR? Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı. Platform, devlet ve hükûmet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası iş birliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde faaliyet göstermeyi öngörüyor. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu'nu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.

Riga’da 1944 Sürgünü ve Kırım’daki mevcut durum ele alındı Haber

Riga’da 1944 Sürgünü ve Kırım’daki mevcut durum ele alındı

Letonya'nın başkenti Riga'da 24 Ekim 2024 tarihinde 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi yapılacak. Zirve öncesi Riga’daki Letonya İşgali Müzesinde “Kırım Tatarları” isimli sergi açıldı. Ayrıca sergi açılışı çerçevesinde “1944'te Kırım Tatar Sürgünü: Soykırımın Tanınmasından Kırım Tatarlarının Ukrayna Devletindeki Haklarının Restorasyonuna Kadar" başlıklı panel düzenlendi. Estonya İnsan Hakları Enstitüsü ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi tarafından hazırlanan sergi, Kırım Tatarlarının 14. yüzyıldaki oluşumlarından günümüze kadar uzanan tarihi, Kırım Tatar milli hareketini ve Kırım Tatarlarının 2014’ten sonra anavatanında işgalcilere karşı yürüttüğü şiddet içermeyen direnişini anlatıyor. Serçi açılışı çerçevesinde düzenlenen panele; Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada) Başkanı Ruslan Stefançuk, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, KTMM üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Letonyalı avukat, siyasetçi ve diplomat Andris Teikmanis, Letonyalı hukukçu Ineta Ziemele konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte, Parlamento Başkanı Stefançuk, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile Rus işgali ardından Kırım’da yaşanan olayların arasındaki benzerliklere dikkat çekerek Rusya'nın geçmişte olduğu gibi halkların milli kimliğini yok etmeye devam ettiğini vurguladı. RUSYA HER CEPHEDE KAYBETMELİDİR Stefançuk, “Sergi, 1944'te Kırım Tatar halkının da Ukraynalılarla aynı şeyleri yaşadığını, aşağılandığını ve milli kimliklerinin silinmeye çalışıldığını açıkça ortaya koyuyor. Bugün Rusya, halklarımızı yok etme politikasını sürdürüyor. Rusya'nın her cephede kaybetmesi için elimizden geleni yapmalıyız.” şeklinde konuştu. KTMM Başkanı Çubarov, 2014 yılındaki işgal sonrası Rusya tarafından gerçekleştirilen Kırım'ın sömürgeleşmesiyle ilgili sorunlara dikkat çekti. Rus vatandaşların işgal altındaki bölgelere zorla yerleştirilmesinin, Kırım Tatarları dahil yerli halkların milli haklarını tehdit ettiğini vurguladı. KIRIM'A YASA DIŞI YERLEŞENLER YARIMADAYI TERK ETMELİ Çubarov, "1944 yılı olaylarının tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz. 2014 yılından sonra Kırım'a yasa dışı olarak yerleşenler, burayı terk etmelidir. Burası onların evi değil ve yarımada kurtarıldığında burada kalamazlar." dedi. RUSYA ESKİ SUÇLARINI TEKRARLIYOR KTMM Başkan Yardımcısı Celal, Rusya'nın Kırım Tatarlarını zorla seferber ederek ve onları takip ederek tarihsel suçları nasıl tekrarladığını konuştu. Askerî yolun, işgal altındaki toprakları geri almak ve Kırım Tatarlarının haklarını sağlamak için tek yöntem olduğunu belirten Celal, Ukrayna ordusu için destek çağrısında bulundu. Celal, "Rusya, 18. yüzyılda ve Sovyetler Birliği döneminde yaptığı şeyleri tekrarlıyor. Kırım Tatarlarının zorla seferber edilmesi, binlerce insanın kendi topraklarından sürülmesi; tüm bunlar uluslararası hukukun ihlâlidir. Kırım Tatar halkını korumak ve topraklarımızı geri almak için Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini desteklemeliyiz." ifadelerini kullandı. KTMM üyesi Bariyev, Sovyet rejiminin Kırım Tatarlarına karşı işlediği suçların cezasız kalmasının, Rusya'nın modern baskılarının nedenlerinden biri olduğunu vurguladı. 1944 Sürgünü ile günümüzdeki baskılar arasında paralellik kuran Bariyev, bu eylemlerin uluslararası alanda kınanmasının, gelecekteki suçların önlenmesi için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Bariyev, "Soykırım, bir son değil; 1944 yılında başlayan süreçlerin devamıdır. Uluslararası topluluğun bu suçları kınamaması, Rus otoritelerinde cezasızlık hissinin oluşmasına yol açtı ve bu, 2014'te Kırım'ın işgali ve 2022'deki tam ölçekli saldırı gibi yeni korkunç suçlara neden oldu… Kırım Tatar Sürgünü'nün uluslararası alanda soykırım olarak tanınması, tarihi adaletin yeniden tesis edilmesi açısından kritik öneme sahiptir." dedi. Letonyalı siyasetçi Teikmanis ise uluslararası toplumun Kırım Tatarlarına karşı işlenen suçları tanıma ve Rusya'yı sorumlu tutma konusunda daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı. Letonya'nın, Ukrayna'dan sonra Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatan siyasetçi, “Rusya'nın tüm suçlarını belgelemek ve sorumluları uluslararası düzeyde hesap vermeye zorlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” ifadelerini kullandı. 

3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi'ne yaklaşık 40 ülke katılacak Haber

3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi'ne yaklaşık 40 ülke katılacak

Letonya'nın başkenti Riga'da 24 Ekim 2024'te düzenlenecek olan 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi'ne yaklaşık 40 ülkeden ve uluslararası kuruluşlardan hayetlerinin katılacağı duyuruldu. Letonya Parlamentosu basın servisi tarafından yapılan açıklamada, halihazırda Arnavutluk, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Gana, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Litvanya, Malta, Moldova, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Krallık parlamento heyetlerinin zirveye katılımlarını doğruladıkları aktarıldı. Parlamento heyetlerinin çoğunluğunun Parlamento Başkanı düzeyinde temsil edileceği kaydedilirken ayrıca zirveye; Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi ve NATO gibi uluslararası kuruluşların parlamenter asamble üyelerinin de katılması beklendiği belirtildi. ZİRVE ÇERÇEVESİNDE KIRIM VE KIRIM TATARLARI KONULU PANELLER YAPILACAK 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi öncesinde 23 Ekim’de; "1944'te Kırım Tatar Sürgünü: Soykırımın Tanınmasından Kırım Tatarlarının Ukrayna Devletindeki Haklarının Restorasyonuna Kadar" ve "Kırım İçin Mücadele: İnsan Hakları Mücadelesi" başlıklı iki önemli panel düzenlenecek. Bu panellere; Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, eski siyasi tutsak ve KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, Letonya Cumhurbaşkanı danışmanları ve diğer konuklar katılacak. Paneller sonrasında “Kırım’ın Gerçek Hikayesi” belgesel filmin gösterimi yapılacak ve filmi hazırlayanlarla söyleşi gerçekleştirilecek. Etkinliğin açılışı Letonya Parlamento Başkanı Daiga Mierinja, Ukrayna Parlamento Başkanı Ruslan Stefançuk (Ruslan Stefanchuk), Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov ve Riga Belediye Başkanı Vilnis Kirsis tarafından yapılacak. KIRIM PLATFORMU PARLAMENTER ZİRVESİ İlk olarak Ekim 2022'te Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde düzenlenen zirvenin ikincisi geçen yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapıldı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi. KIRIM PLATFORMU NEDİR? Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı. Platform, devlet ve hükûmet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası iş birliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde faaliyet göstermeyi öngörüyor. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu'nu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.