SON DAKİKA
Hava Durumu

Reuters: Türkiye'nin İsveç müzakeresi haftaya devam edecek

NATO üyeliği için Türkiye ve Macaristan'ın onayını alamayan İsveç, 28-29 Kasım tarihlerindeki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına katılamayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisinde karar tasarısının görüşülmesinin devam edeceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2023 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 14:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Reuters: Türkiye'nin İsveç müzakeresi haftaya devam edecek

NATO üyesi olmak için Türkiye ve Macaristan tarafından onay bekleyen İsveç, 28-29 Kasım 2023 tarihindeki Brüksel'de NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına katılamayacak. Birleşik Krallık basın servisi Reuters'ın Türk yetkililerden aldığı bilgiye göre, gelecek hafta yapılacak toplantının İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nün Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) onayına yetişmeyeceği aktarıldı. 

Türkiye tarafı geçen hafta İsveç'in NATO'ya üyelik müzakerelerinin süreceğini ve TBMM'deki onayın ertelenmesine karar verildiğini duyurmuştu. Reuters'a açıklama yapan kaynaklardan biri, müzakerelerin gelecek hafta devam edeceğini belirtti. 

TBMM Dışişleri Komisyonu, İsveç’in NATO üyeliği kararını erteledi

TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONU, İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ KARARINI ERTELEDİ

TBMM Dışişleri Komisyonu, 16 Kasım 2023 tarihinde Fuat Oktay başkanlığında toplandı. Toplantıda, 7 uluslararası anlaşma ile İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (NATO) katılımının onaylanmasına ilişkin kanun teklifi ele alındı.

İsveç'in NATO'ya girip giremeyeceği konusundaki kritik kararın alınacağı görüşmede komisyon, kanun teklifine dair nihai bir karar almadı. Söz konusu kanun teklifinin Komisyonca oylanması için gelen günlerde yeni bir toplantı günü belirlenecek. Teklifin kabul edilmesi halinde ise protokol, Meclis Genel Kurulunun gündemine gelecek.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ TBMM'YE TAŞINDI

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ekim 2023 tarihinde TBMM'nin gündemine taşınacak olan İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nü imzaladı. Böylelikle konu TBMM'ye sevk edilmiş oldu.

İSVEÇ NATO'YA ÜYE OLABİLECEK Mİ?

NATO'ya üye olması için Türkiye ve Macaristan'ın onayına ihtiyaç duyan İsveç'e ilişkin çıkacak karar gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11-12 Temmuz 2023 tarihinde NATO çatısı altındaki Vilnius Zirvesi'nde İsveç'in NATO üyeliğini onaylamıştı. Henüz Macaristan'dan da onay almayan İsveç, NATO düzeyindeki toplantılara aday ülke statüsüyle katılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.