SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonya sınır güvenliğini artırıyor: "Doğu Kalkanı" projesi

Polonya Genelkurmay Başkanlığı, Doğu Kalkanı projesinin detaylarını 27 Mayıs 2024 tarihinde duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 11:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonya sınır güvenliğini artırıyor: "Doğu Kalkanı" projesi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekun işgal girişimi ile Polonya güvenlik önlemlerini artırma yoluna girdi. Ukrayna’yı destekleyen Polonya, Rusya ve Belarus’un yeni hedefi haline geldi.

Polonya’ya yönelik düşmanca faaliyetler arasında siber saldırılar, kundaklama girişimleri ve yetkililerin Avrupa Birliği'nin istikrarını bozmaya yönelik olarak tanımladıkları göçmenlerin yasadışı yollardan sınırdan geçirilmesi yer alıyor.

DOĞU KALKANI PROJESİ NEYİ AMAÇLIYOR?

Polonya Genelkurmay Başkanlığı, Doğu Kalkanı projesinin detaylarını 27 Mayıs 2024 tarihinde duyurdu. Polonya Başbakanı Donald Tusk, doğu sınırının güçlendirilmesi için Doğu Kalkanı olarak bilinen projeye ilişkin açıklama yaptı. Tusk, 2028 yılında tamamlanması planlanan Doğu Kalkanı için 2,3 milyar avrodan fazla yatırım yapılacağını söyledi. Yetkililer ise bu konudaki çalışmaların başladığını aktardı.

Polonya Savunma Bakanı Władysław Kosiniak-Kamysz konuya ilişkin basın toplantısında "Kalkanın amacı Polonya topraklarını korumak, düşman birliklerinin hareket kabiliyetini engellerken kendi birliklerimizin hareket kabiliyetini kolaylaştırmak ve sivilleri korumaktır." ifadelerini kullandı. Ayrıca Kosiniak-Kamysz, NATO’nun İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğu kanadını güçlendirmeye yönelik en büyük program olarak kaydetti.

Doğu Kalkanı sistemi için finansmanı Polonya hükümeti tarafından sağlamasının yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin doğu sınırını güçlendireceği için AB'den de yardım talep edilecek.

Doğu Kalkanı sistemi, Polonya'nın Belarus sınırındaki güvenliğini artırmayı amaçlıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.