SON DAKİKA
Hava Durumu

Orban tepki çeken Moskova ziyareti sonrasında Pekin’e gitti

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Moskova ziyareti sonrasında işgalci Rusya’nın müttefiki Çin’e gitti. 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralan Macaristan, “barış misyonu” için bir hafta içerisinde 3 ülke ziyaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 10:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Orban tepki çeken Moskova ziyareti sonrasında Pekin’e gitti

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 2 Temmuz 2024 tarihinde Ukrayna ve 5 Temmuz 2024 tarihinde Rusya’yı ziyaret etti. Viktor Orban’ın tepki alan Moskova ziyareti sonrası ilk durağı ise Çin oldu.

Pekin'deki Diaoyutai Devlet Konukevi'nde 8 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşen görüşmede, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping bir araya geldi.

GÜNDEM UKRAYNA'DA DEVAM EDEN SAVAŞ

1 Temmuz 2024 tarihinde AB dönem başkanlığını devralan Macaristan, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sona ermesi için “barış misyonu” başlattığını açıkladı. Orban, Çin’e iniş yaptıktan sonra resmî sosyal medya hesabından “Barış misyonu 3.0” paylaşımında bulundu. Başbakan Orban, paylaşımında işgalci Rusya’nın müttefiki olan Çin’in Ukrayna-Rusya Savaşı’nda barışı sağlama konusunda anahtar olduğu ifadelerine yer verdi.

Çin devlet medyası ise, görüşmeye ilişkin olarak, Şi Cinping'in (Xi Jinping), erken bir ateşkes ve siyasi çözümün tüm tarafların çıkarına olduğunu vurguladığını aktardı. Cinping, önceliğin, savaş alanının genişletilmemesi, çatışmaların tırmandırılmaması ve hiçbir tarafın ateşi körüklememesi olmak üzere üç ilkeye uyularak durumun soğutulması olduğunu söyledi.

Çin ve Macaristan'ın temel önermelerinin ve çabalarının yönünün aynı olduğunu ve Çin'in Macaristan ve ilgili tüm taraflarla iletişim halinde kalmaya istekli olduğunu sözlerine ekleyen Cinping, "Çin, barış görüşmelerini kendi yöntemleriyle aktif bir şekilde teşvik etmekte ve krizin barışçıl bir şekilde çözülmesine yardımcı olacak tüm çabaları teşvik etmekte ve desteklemektedir" dedi.

İki lider, iki ay önce Budapeşte’de bir araya gelmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.