SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO Zirvesi'nde Kuzey Kore'ye kınama!

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Kuzey Kore'nin işgalci Rusya'ya yönelik olarak sağladığı silah ihracatını kınayarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesinden endişe duyduklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO Zirvesi'nde Kuzey Kore'ye kınama!

ABD'nin başkenti Vaşington'da düzenlenen NATO'nun 75. Yıl Zirvesi'nde Kuzey Kore'nin işgalci Rusya'ya yönelik silah ihracatı masaya yatırıldı. 32 NATO üyesi ülkenin devlet ve hükûmet başkanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenskiy), Avrupa Birliği (AB) temsilcileri, Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda gibi NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki müttefik devletlerin liderlerinin katıldığı zirvede Kuzey Kore ve Rusya arasındaki ilişkilerin derinleşmesinden endişe duyulduğu vurgulandı.

NATO'DAN KUZEY KORE'YE KINAMA

Zirvede Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler (BM) kararını ihlal ettiği, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin çok sayıda kararını ihlal eden Kuzey Kore'nin top mermisi ve balistik füze ihracatını şiddetle kınıyoruz ve Kuzey Kore ile Rusya arasındaki derinleşen bağları büyük endişeyle not ediyoruz." ifadeleriyle gündeme taşındı.

Ayrıca İran'ın da Rusya'ya tedarik ettiği insansız hava araçlarının (İHA) "Rusya'nın saldırgan savaşını" körüklediği ifade edildi.

KUZEY KORE BM'NİN SİLAH İHRACAT KARARINI İHLAL ETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl aradan sonra 18-19 Haziran 2024 tarihlerinden Kuzey Kore’ye resmî ziyaret gerçekleştirmişti. Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalanmıştı. Bu çerçevede Kuzey Kore ordusunun Ukrayna'ya karşı topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatan Rusya'ya gönderildiği ifade edilmişti. Ayrıca söz konusu gelişme BM nezdinde kınanarak, Kuzey Kore'nin silah ihracat kararını ihlal ettiği belirtilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.