SON DAKİKA
Hava Durumu

Moğolistan UCM'nin Putin kararına kulak asmadı!

Moğolistan'a resmî ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, tüm çağrılara rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesinin tarafı olan ülkede tutuklanmaması tepkilere yol açtı.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moğolistan UCM'nin Putin kararına kulak asmadı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ömür boyu tutuklama kararı aldığı Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) tarafı Moğolistan'a gitti. Putin'in dikkat çeken bu ziyareti Mart 2023'te alınan kararın ardından UCM'ye taraf olan bir ülkeye yaptığı ilk ziyaret oldu. 

MOĞOLİSTAN TUTUKLAMA ÇAĞRISINA KULAK ASMADI

Ukrayna'daki sivillerin canına kast eden Putin, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun tutuklama çağrısında bulunmasına rağmen 3 Eylül 2024 tarihinde Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'a iniş yaptı. Putin'i Moğolistan Dışişleri Bakanı Batmunkh Battsetseg, havalimanında karşıladı. Ukrayna müttefikleri ise söz konusu ziyarete tepki göstererek Moğolistan'ı “savaş suçlarının sorumluluğunu paylaşmakla” suçladı. 

Putin, Moğolistan'a tutuklanmadan ulaştı

"SAVAŞ SUÇLUSU PUTİN'İ BURADAN ÇIKARIN!"

Kıyiv, Moğolistan'ın tutuklama emrinin yerine getirmesi konusundaki çağrısını yinelerken, UCM tüm üyelerin mahkeme tarafından kişileri gözaltına alma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Ayrıca Ulan Batur'daki meydanda protesto gösterisi yapan kişiler, “Savaş suçlusu Putin'i buradan çıkarın!” yazılı pankart açtı. 

MART 2023'TE YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

UCM, Mart 2023'te, Ukrayna'da işlenen suçlara ve Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılmasına ilişkin olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında savaş suçu işlemeleri nedeniyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu. Bu kapsamda mahkeme Putin ve Belova'nın UCM'ye taraf olan ülkelerde bulunmasıyla birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırılacağını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.