SON DAKİKA
Hava Durumu

Litvanya’dan savaşa hazırlık: Sivillerin tahliye planları yapılıyor

Litvanya, yaşanabilecek bir savaş durumunda sivillerin toplu olarak tahliyesi için planlar hazırlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Litvanya’dan savaşa hazırlık: Sivillerin tahliye planları yapılıyor

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekûn işgal girişiminin ardından bölge ülkeleri güvenlik tedbirleri almaya devam ediyor. 

Litvanya'nın, Rusya'nın müttefiki Belarus ve ağır silahlarla donatılmış Rus toprağı Kaliningrand ile sınırı bulunuyor. Litvanya, Rusya'nın yayılmacı politikaları neticesinde yaşanabilecek yeni çatışma alanları bakımından ilk olarak tehdit altında kalacak ülkelerden biri konumunda.

Litvanya devlet televizyonu LRT'nin 25 Temmuz 2024 tarihli haberinde, Litvanya'da çeşitli bakanlıklar ve kurumlar tarafından askerî bir çatışma durumunda sivillerin toplu tahliyesine yönelik planlar hazırlandığı belirtildi.

Litvanya İçişleri Bakanlığı, 24  Temmuz 2024 tarihinde çeşitli bakanlıklar ve kurumlar arasında yapılan toplantıda, planın hazırlanmasında sorumluluk paylaşımı konusunda mutabakata varıldığını duyurdu.

Litvanya İçişleri Bakanlığı, temmuz ayının başında ülkenin belediyelerine tahliye konsepti hakkında bilgi vermiş ve altı hafta içinde uygulanması için kapasitelerini ve ihtiyaçlarını değerlendirmelerini istemişti. Ayrıca bakanlık, belediyelerin nüfusun dörtte birini başka yere taşımaya hazır olunmasını hedeflediğini; engellilere, hamile kadınlara ve küçük çocuklu ailelere öncelik verilmesi gerektiğini açıklamıştı. Litvanya İçişleri Bakanı Agne Bilotaite planların uluslararası transferleri de kapsayacağını ve konunun komşu ülkelerle görüşüldüğünü söylemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.